22 Temmuz 2010 Perşembe

2010 Yılı Zinfandel Üzümleri



Zinfandel, en fazla Kaliforniya'da yetiştirilen bir siyah üzüm çeşididir. Batı Avustralya'da yer yer rastlansa da Kaliforniya dışında pek dikili değildir. İtalya'da yetiştirilen Pirimitivo ile akraba oldukları söylenir. Hatta akrabadan da öte, Kaliforniya'ya gitmiş olan Pirimitivo'nun burada yıllar içinde değişikliğe uğradığı ve sonrasında da Zinfandel ismini aldığı söylenir.



İklim ve toprak farklılıklarında şarapları değişik özellikler gösterir. Şarabının sitili, derin erguvani bir kırmızı renk, iğneliyici ve yanmış frenk üzümü kokusu ve ılık, baharlı bir böğürtlen tadıyla tarif edilebilir. Farkedilen canlı bir asiditesi, ölçülü miktarda taneni vardır.



En fazla Kaliforniya'da yetiştirilen bir siyah üzüm çeşididir. Batı Avustralya'da yer yer rastlansa da Kaliforniya dışında pek dikili değilmiş ya hani, işte o yer yer rastlandığı yerlerden biri de Bodrum-Karaova oldu artık :)



Benim bu üzümle tanışmam Bodrum-Çömlekçi köyündeki İşmen Bağları vesilesiyle oldu. İlk olarak onlar bu üzümü getirmişler ve bağlarına dikmişler. İyi ki de dikmişler, çünkü ben bu üzümü çok sevdim...



Evet, işte bu fotoğraflar da Garovalı Zinfandellerin fotoğrafları...


4 yorum:

  1. Tamamen katılıyorum, çok güzel bir üzüm çeşidi. Bodrum (Karaova)'a uyum sağlaması da harika olmuş. Getirenin, yetiştirenin ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Cevat abi, gayet güzel bir üzüm. Bizim buranın iklimine de uygun.

      Bu arada, sen de "Zinfandel Severler" arasına da katıldın :)

      Sil
  2. ben van ercişte yaşıyorum burada endamik üzümü diye tabir edilen bir üzüm cinsi var aynı ona benziyor meyhoş bir tadı var ondan olmazmı acep

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok fazla üzüm çeşidi var. Bazı üzümler de yöresel olarak farklı farklı isimlendiriliyorlar. Onun için, tam olarak bişey söyleyemeyeceğim.

      Sil