23 Ocak 2010 Cumartesi

Mustafa Karaöz Şefimin Çeşitli Üzümlerden Aldığı Aşı Kalemleri ve Terra Kalecik Karası



Mumcular'ın (ve dolayısıyla Karaova yöresinin) eski Orman İşletme Şeflerinden olan Orman Mühendisi Mustafa Karaöz'le web sitem vasıtasıyla tanışmıştık. Bizim bu yörenin türkülerinden biriyle ilgili (sanırım Demirciler türküsüydü) bilgi ararken yolu benim siteye düşmüş. Bodrum-Kızılağaçlı. Tanıştığımız zamanlarda, şaraplık üzüm aşılamak üzere bir miktar Amerikan asma anacı dikiliymiş Kızılağaç (Gızlaç) 'taki bahçesinde. Onların da aşılanma zamanı yaklaşıyormuş. Tesadüf bu ya, türkü diye girdiği site (ne alaka diyeceksiniz şimdi) aşıcının da sitesi aynı zamanda. Öyle işte. Hatta, "biz demek asma aşısı demek" der :) biraz da abartırım ben şimdi. Dedim ve abarttım... Neyse, uzatmamayım, tanışalı üç yıla yakın olmuştur sanırım ve o türküyü aradığı günden beridir görüşürüz Mustafa şefimle.



Bir hafta önce aramış, aşılanacak yeni anaçlar için aşı kalemi almak üzere haftasonunda gelmek istediğini söylemişti. Bugün öğleyi biraz geçe, Çiftlik köyünden Ufuk abiyle geldiler. Peynir ve iki tane de şarap getirmişler. "Bi de biz tadım yapalım beraber" diyordu Mustafa şefim. Şaraplar Terra Kalecik Karası 2007 ve 2008. Terra Kalecik Karası mı; berrak, canlı renkli, orta gövdeli, bitişi orta, yumuşak ve kolay içimli bir şarap.



Aşı demişken, aşı zamanına var daha. Şimdi alınan aşı kalemlerini toprağa gömmek ya da soğuk hava deposuna koymak, orada muhafaza etmek gerekiyor. Soğuk hava deposu olarak buzdolabının alt bölmesi de kullanılabilir.
.
.

8 yorum:

  1. Teşekkürler Şefim. Değerli aşı kalemleri ile evsahipliğiniz ve blog yazınız için... En geç aşılama zamanı görüşebilmek dileği ile selamlar...

    YanıtlaSil
  2. Görüşmek üzere Şefim. Selamlar...

    YanıtlaSil
  3. oo kalecik karasi harikaymis afiyet seker olsun:)

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler Beste. Kalecik Karası bizim yerli üzümümüz. Şarabı da güzel. Ama sizin orası bir başka tabi. Bağ ve şarap deryası :)

    YanıtlaSil
  5. Mustafa şefin tüm aşılarının tutması dileğiyle herkese selam.
    Mehmet Hocam,
    interneti altüst ettim, bu sene kimsede çavuş üzümü fidanı yok, çok özel bir nedenle bir an önce yetiştirmek istiyorum, aşı kalemi olarak da razıyım, bilgisi, ilgisi olanlara duyurulur.

    YanıtlaSil
  6. Baha hocam,
    fidan üreticilerinin Çavuş üzümü fidanı üreteceklerini sanmıyorum. Onun için, aşı kalemi temin edip aşı yoluyla üretmeniz daha isabetli olur. Bizde yok ve bildiğim kadarıyla buralarda da Çavuş üzümü yok. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünde olacağını tahmin ediyorum. Oradan temin edebilirsiniz diye düşünüyorum...

    YanıtlaSil
  7. Üç işletmenin listesinde buldum, fakat bu sene yok, Tekirdağ bağcılık ise, ürün listesi en dar olan ve tabi orada da yok, yalovanın listesinde var, fakat artık üretmiyorlarmış, bir yerden daha haber bekliyorum, bakalım.
    selam

    YanıtlaSil
  8. Üretimi yaygın olan bir çeşit değil. Bana kalırsa aşı kalemi temin edip, aşı yapmanız daha uygun olur. Ama inşallah son haber beklenen yerden olumlu haber gelir :)
    Selamlar
    Mehmet

    YanıtlaSil