8 Ocak 2010 Cuma

Kemer Yapılı Şarap Mahzeni - Çizim



Kemer yapı tekniğinde ilk bilinmesi gereken, kemerin 5 nolu noktadan çıkan oklar yönünde dışarıya doğru açılmak isteyeceğidir. (Yani kemer kendini dışarıya doğru iter, bu itme kuvveti, AB yayı tarafından 6 nolu tepe noktasına da taşınır.) 1, 2, 3 ve 4 nolu noktalardan gelen toprak baskısı, AB yayı ile bütünleşerek açılma isteğine karşı koyar. 6 ile gösterdiğim yan duvar ise, hem üstten gelen ağırlığın baskısıyla, hem de yandaki toprağın çeriye doğru bir itmesi söz konusu olamayacağından (yerçekimi tek yönlü çalışır!) en az kemer kadar sağlamdır. (Baha Hocanın açıklaması)

Baha hocamın bloga yazdığı yorumu;

Kemerli yapı tekniğinin, sadece tuğla ile oluşturulmuş bir yapıda bile olsa, en güvenli yapı tekniği olduğunu belirterek açıklamama başlayayım, elbette tuğlaların çürümeye karşı muhafaza edilmesi şartıyla! Bunu da kemeri dıştan güçlü ve kalın bir sıva tabakasıyla örtüp üstüne de kaliteli bir ziftli kağıt çekerek sağladım. Üzerinden kamyon geçirmediğiniz sürece çökme tehlikesi asla yoktur. Ceviz kabuğu gibi: İstediğiniz kadar sıkın kırılmaz, ama çekiçle vurursanız dayanma şansı yoktur.
(Beton kolon ve kirişlerle oluşturulmuş) bir mahzen elbette çok sağlam olurdu, bol parası olanlara samimi olarak tavsiye edebilirim. (Ki bu mahzen, bir ev şarapçısının kendi elleriyle yaptığı küçük bir mahzendir-benim notum-) "Yanal basınç" endişesini gidermek, hem de kemerin neden çökmeyeceğini daha iyi açıklayabilmek için basit bir çizim yapıp gönderdim. Selamlar

Bahsedilen çizim yukarıdaki çizimdir :) Baha hocam, çizim ve açıklama için çok teşekkürler...
.
.

6 yorum:

  1. bir gun bize de yapmak nasip olur umarim bu kadar aciklamadan sonra kolay gibi gozukuyor:) acaba!

    YanıtlaSil
  2. beste kardeş, benim mahzen gibi ufak çaplı bir şey yapmak gerçekten de kolay, gereksinimleriniz: becerikli eller, harç karıp tuğla taşıyacak bir çırak, ama en önemlisi meyilli arazi ve benim gibi bir danışman! Mehmet hocamın her tanıdığı, sevip saydığı, benim de tanıdığım sevip saydığımdır. Yakın zamanda nasip olmasını dilerim.

    YanıtlaSil
  3. beste; yeni evinizden sonra bir de mahzen. neden olmasın :)

    baha hocam; çok teşekkürler, sizin dostlarınız da benim dostlarımdır...

    YanıtlaSil
  4. Muzaffer Özgen10 Ocak 2010 23:47

    Merhabalar Mehmet kardeş,bir yorum yazdım gitmedi yeniden yazıyorum.İnşaat işi biraz işim,evimin büyük kısmında çalıştım diyebilirim.Taş duvar,sıva,kalıp çakıp demir döşeme falan(nasıl reklam ama)Çukur kazılıp içine tuğlalarla yapılan duvar bana biraz sakat geldi,üzerine saç gibi bir şey konulmuş herhalde.Yığma tuğla gibi duruyor ama toprağın hareketinde biraz sakıncalı gibi değilmi.Kemerlere güveniliyor herhalde,tuğla rutubetten etkilenir ,yan duvarlar bence taş olmalı,tabii benim fikrim,toprak altı için tuğlayı sağlıklı görmedim,üstündeki koruyucu malzeme olsa da.Selamlar

    YanıtlaSil
  5. Muzaffer hocam, inşaat beceriniz için sizi kutluyorum...
    Duvarları iyi sıvayıp, izolasyon yaptığını söylüyor Baha hocam. Üzerini de iyi kapatmış. Yapıp kullandığı bir mahzen bu. Bir de, inşaat mühendisi arkadaşımla konuştuk, o da uygun buldu. Belki bu biraz da ebatla alakalı olabilir. Neticede bu küçük bir mahzen.
    Selamlar...

    YanıtlaSil
  6. muzaffer özgen11 Ocak 2010 22:15

    Evet dün okumamıştım,şimdi yorumlara bakarken gördüm,gerekli izolasyonlar yapılmış,bir de üzerinden bir şey geçecek değil,hayırlı olsun,görünüşü güzel.

    YanıtlaSil