1 Ocak 2010 Cuma

Baha Hocamın Şarap Mahzeni

İnternet üzerinden tanıştığımız ve "omcalarım üzerine söz veririm" diyecek kadar bu işe gönül vermiş olan Baha hocam, kendine bir mahzen yaptığını söylemişti. Darısı benim başıma :)
Bu konudaki tecrübelerini benimle de paylaştı, ben de (onun izniyle) sizlerle paylaşıyorum.



Baha hocamın şarap mahzeninin bitmiş hali. Yapım aşamaları ise aşağıda fotoğraflarıyla anlatılıyor.

Sevgili Mehmet,
Fotoğrafları yapım aşamalarına göre sıraladım. (altlarında açıklama var!)
Kendime yetecek kadar bir mahzen olacak şekilde planladığım için toplam 2.5x8 metrelik, içiçe iki odadan ibaret. İşin keyfinde olduğum için de zamana aldırmadan, tek başıma çalıştım ve daha çok, göze hitabedecek bir mahzen yaptım. Kemer biçiminde bir mekan benim rüyamdı, burada uyguladım, hem güzel, hem de ucuz oldu. Hiç beton kullanmadım. Uygun bir yamaç olursa işin çok kolay, ama sanırım senin orası düzlük, bu yüzden de mutlaka drenajlı yapman gerekecek. Genel olarak dikkat etmen gereken hususlar şunlar:
1. Havalandırmayı unutma! Ben, biri zemin hizası yakınından, biri de tepe yakınından çıkışlı, birbirinden en uzak iki ayrı noktaya, iki havalandırma borusu koydum, yüzlük pvc kullandım, ama benim bu küçücük yere bile yetmedi. Bunu aklında tut!
2. Mahzeni ikramlar ve tadımlar için de kullanacağından, en azından bir bölümünü benimki gibi kemerli yapmanı öneririm. Son derece göz alıcı ve işin anlam ve önemine müthiş uygun. Görenlerin benim bu minyatür mekanda nasıl heyecanlandıklarını anlatamam.
Kemer yapmayı düşünürsen sana daha ayrıntılı bilgi de veririm. (Kalıbın kaydırılması, kemer tuğlalarının kullanım biçimi vs. Benim ilk ördüğüm kemer sırası kalıbı çekerken yıkıldı, ama ben yıkılmadım, nedenini buldum ve baştan ördüm!)
3. Mutlaka çıkışa doğru çok iyi bir meyil vermelisin.
4. Mahzen tavanı üzerinde genelde 60-70 cm kadar toprak olması gerekiyor, sanırım senin orada daha da fazla gerekecek. Ben ısı yalıtımına yönelik izolasyon yapmadım, çünkü bizim yazımız kısa, çok sıcak günlerimiz de az. Bu yüzden, toprak ısınana kadar yaz geçiyor. Benim mahzende en sıcak günlerde 17-18 ve en soğuk günlerde de 9-10 derece ölçüldü. İşin en güzel yanı da, 1 derece düşmesi, ya da 1 derece yükselmesi için 15-20 gün geçmesi gerekiyor. Biliyorsun, şaraba günlük ısı değişimleri zarar veriyor. Sanırım senin orada ısı yalıtımı da gerekecek. Sakın strafor kullanma, farelerin en sevdiği malzemedir. Mutlaka bu iş için uygun bir yalıtım malzemesi vardır. Rutubete ve yağmur suyuna karşı kaliteli ziftli kağıt kullandım, iyi sonuç aldım.
5. Uygun yerlere ekstradan kalınca su hortumu ve kablo hatları çek.
6. Plan yaparken, ileride büyütmen, odalar eklemen gerekebileceğini unutma, önlemini ona göre al!
7. Zemine herhangi bir şey döşemeyi düşünürsen mutlaka en az bir kış geçmesini bekle.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar, gerektiğinde soru cevap şeklinde de haberleşiriz.
Sevgiler
Baha



Bitmiş ölçülerinden her kenarda yaklaşık 50'şer cm daha geniş olarak mahzenin yeri kepçeyle kazılmış.



İki uzun kenarın duvarları örülmeye başlanmış.



Yaklaşık göğüs hizasındaki yan duvarlar dıştan sıvanacak



Kısa kenara duvarla birlikte kemer başlanmış.



Kemerin iki sırası ve karşı duvar örülmüş



Kemer ilerledikçe kalıp öne alındı, kemerin üzerine kalın sıva çekildi ve ziftli kağıt bir dipten öteki dibe uzatıldı,



Kemer yarılanmış, iç odanın duvarı ve kapısı belirmiş, toprak dolgu da ilerliyor.



Mahzen üzerindeki toprak dolgu gecikmemeli, çünkü kemeri bu dolgu sağlamlaştıracak.



İç odanın süslemesi yapılıyor, Baha usta mola vermiş.



Yaklaşık 3 metre uzunluğundaki giriş koridoru.



Kaba tuğlanın üzerine, süsleme ve iç düzenlemeler için çingene tuğlası örülüyor.
.
.

17 yorum:

  1. Süper bir yazı olmuş :) Teşekkürler paylaşım için..

    YanıtlaSil
  2. Asortik Krep,
    Bu da güzel bir yorum olmuş, beğendiğinize çok sevindim...
    Selam ve sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. mahzen cok guzel olmus simdi icini doldurmak kalmis cok etkileyici tesekkurler fotografladigin icin

    YanıtlaSil
  4. Baha hocam mahzenini güzel yapmış, ben de çok beğendim. Asmaları büyüyor, onlar büyüdüğünde içi rahatlıkla dolacaktır.

    YanıtlaSil
  5. Baha Hoca'mın ellerine sağlık.

    Siz böyle bir mahzen yapacak olursanız depreme karşı da tedbirinizi alın. Şişeler açılı duruyor ve onları tutan hiç bir engel yok önlerinde. ufak bir sarsıntıda hepsi yere düşebilir. Hele öyle büyük bir damacana kullanacaksanız kesinlikle o şekilde bırakmayın.Bunu önlemek için bir tedbir düşünün mahzeninizi tamamladığınızda :)

    YanıtlaSil
  6. Sayın Apartman Balıkçısı,
    Siz de olaya kendi alanınızdan bakıyorsunuz ve çok da haklısınız. Uyarınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel olmuş ancak;
    Umarım yanlış düşünüyorumdur ama yalnızca tuğla ile örülmüş bu yapının zaman içerisinde toprak basıncından dolayı içine çökme ihtimali olduğunu düşünüyorum. Baha bey mutlaka bunu düşünmüştür ancak bana çok güvenli bir yapı tekniği gibi gelmedi. Fazla tedbirli düşünüyor olabilirim ama gene de ben olsam duvarlarda kısmen donatılı beton kullanır ve içeriden zeminden ve insan boyunun üzerinden donatılı kirişler atardım. Sonra içeriden tuğla örer, kemerli yapıyı oluşturur dekore ederdim. Bir inşaat mühendisinin fikrini almak gerekir.

    YanıtlaSil
  8. deprem uyarısı üzerine ben de hemen
    tedbirimi alacağım, çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Cevat bey, yukarıdan gelen basıncın yapıyı daha da sağlamlaştıracağını düşünüyorum ama acaba yanal basınç nasıl çalışır. Baha hocam bu konuda bişeyler yazacaktır sanırım.

    YanıtlaSil
  10. Ben de yan basınçtan endişelendiğimi anlatmaya çalışıyordum. Neyse, umarım birşey olmaz bazen fazla tedbirli düşünebiliyorum. Yağmur suları için bir yeraltı rezervuarı yapmayı uzun zamandır düşünüyorum, içten su basıncı, dışarıdan toprak basıncı nasıl olacak diye düşünüp duruyorum hala.?! Fazla tedbirli olunca da fazla para harcıyorsun.

    YanıtlaSil
  11. Cevat beye uyarısı için çok teşekkürler.Kemerli yapı tekniğinin, sadece tuğla ile oluşturulmuş bir yapıda bile olsa, en güvenli yapı tekniği olduğunu belirterek açıklamama başlayayım, elbette tuğlaların çürümeye karşı muhafaza edilmesi şartıyla! Bunu da kemeri dıştan güçlü ve kalın bir sıva tabakasıyla örtüp üstüne de kaliteli bir ziftli kağıt çekerek sağladım. Üzerinden kamyon geçirmediğiniz sürece çökme tehlikesi asla yoktur. Ceviz kabuğu gibi: İstediğiniz kadar sıkın kırılmaz, ama çekiçle vurursanız dayanma şansı yoktur.
    Cevat beyin önerdiği gibi bir mahzen elbette çok sağlam olurdu, bol parası olanlara samimi olarak tavsiye edebilirim:
    Hem Mehmet'in "yanal basınç" endişesini gidermek, hem de kemerin neden çökmeyeceğini daha iyi açıklayabilmek için basit bir çizim yapıp gönderdim. Selamlar

    YanıtlaSil
  12. Cevat bey,
    Bahsettiğiniz hususalarla ilgili olarak Baha hocam açıklamalar yazdı, bunun için kendisine teşekkürler. Çizimi de blog ana sayfasına koyacağım.

    Sizin sarnıç konusunda da şunu söyleyeyim; o kadar fazla düşünmenize gerek yok, buralarda hemen hemen her evin öyle bir su rezervuarı (sarnıcı) vardır. Bir kaçına bakmanız sizin için yeterli (ve aydınlatıcı) olacaktır. Mesela bizim sarnıç, epeyce eski. Sanırım 50 yıl civarında bir tarihi vardır. Kapasitesi de 60 ton kadar.
    Selamlar...

    YanıtlaSil
  13. Baha hocam,

    Verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  14. Çok teşekkürler, ilk fırsatta sizin sarnıca da bakmak istiyorum nasıl yapılmış.
    Selamlar

    YanıtlaSil
  15. Görüşmek üzere Cevat bey...

    YanıtlaSil
  16. Nefis bir mahzen olmuş :) Umarım hepinizin böyle bir mahzeni olur ve içinden şaraplar taşar :) O kadar çok şarabınız olur ki sonunda dayanamayıp beni çağırırsınız. Sizi bütün şaraplardan kurtarırım. Yıkılma tehlikesine karşı koşarak gelir bütün şarapları mahzenden çıkarmadan itina ile kurtarabilirim :P

    YanıtlaSil
  17. :)
    ŞAraplar mahzenden taşmadan da, kurtarılmasına gerek kalmadan da gelebilirsiniz...

    YanıtlaSil