15 Kasım 2009 Pazar

Mersin Bitkisi - Yaban Mersini


mersin meyvesi

İşte bizim iklimimizde, bitki örtümüzde yetişen mersin. Bugün dağdan getirmişler bana. Çoçukluğumdan beri "mersin" dendi mi, fotoğraftaki bu bitkiyi ve meyvesini bilirim ben. Bunun bir de mavimsi-siyah renkte meyveli olanı vardır. Mersin diye ben bunu biliyorum ya, dağda yabani olarak da yetiştiğine göre, bu durumda kafamda "yaban mersini" olarak yer edivermiş. Ancak yaptığım küçük bir araştırmadan gördüğüm kadarıyla, (yabana pek de benzemeyen) yaban mersini daha farklı bişey.

Aromatik bir bitkidir. Yaprakları kurutularak baharat olarak kullanılır, meyveleri yenilir. Biz, incir bandırması sırasında yapraklarını bandırma suyuna koyarız. Bandırılan incir sandıklara basılırken de aralara kurumuş mersin yaprakları serpiştirilir.

Bir de çok güzel bir zeybek türküsü olan "Evlerinin Önü Mersin" türküsü var ki, mersin demişken onu da unutmayalım :)


Mersin dalı, yaprakları ve meyvesi.

Mersingiller familyasındandır. Genelde çalı formunda olup 1 -2 metre boylarında olan, kışın yapraklarını dökmeyen bir bitkidir. Budanıp ağaç formu verildiğinde 4-5 metre kadar boylanabilir. 1 -3 cm uzunluk, 0.5-1 cm genişlikteki, sivri uçlu, güçlü özel kokulu, derimsi sert yaprakları dallara karşılıklı dizilmiştir, yapraklarının üst yüzleri koyu, alt yüzleri mat yeşildir. Akdeniz ve Batı Asya kökenli bir ağaçcıktır. Akdeniz bitki örtüsü olan makinin elemanlarından biridir. Akdeniz, Ege ve Karadeniz bölgelerimizde yetişir.Taze yapraklar baharat olarak kullanılır. Mentollü, kâfurlu, sakızlı, günlüğü hatırlatan bir kokusu ve lezzeti vardır.

Mersin ve faydaları (ve hatta yaban mersini) hakkında biraz daha geniş bilgi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz deyip topu taca atıyorum :)
.
.

11 yorum:

  1. Bizim oralardaki adı "murt çalısı"dır. Yediğimi hatırlıyorum. Hiç beğenmemiştim. Apartmanın bahçesinde de bir adet olmasına rağmen meyvelerini ellemeyişimin nedeni belki de budur:) Burada mezarlara konur. Ayrıca mezar taşı yapılana kadar geçici olarak çakılan tahtalara da birer demet bağlanır. Başka bir kullanım alanını hatırlamıyorum. Ancak tahmin ediyorum ki vardır.

    YanıtlaSil
  2. Oldukça faydalı bir bitki, ben yaban mersini deyince sizin de bahsettiğiniz mavi - siyah meyveleri olan bitkiyi biliyordum. Bölgenin florası gerçekten çok zengin. Selamlar

    YanıtlaSil
  3. Mehmet bey, haklısınız mersin oldukça çekirdekli oluyor. Bu da beğenilmemesinin en büyük etkeni sanırım. Bizim burada da bayram öncesi mezarlık ziyaretlerinde çiçek niyetine götürülürdü, halen de götürülüyor ama, eskisi kadar çok değil. Mersinin faydasına gelince

    YanıtlaSil
  4. Cevat bey,
    Evet faydalı bir bitki. Buranın bitki örtüsü oldukça zengin. Ne güzel değil mi? Seviyorum memleketimi :)

    YanıtlaSil
  5. bir onceki posttaki kavanozda yer alan yapraklar:)Ben hic murt-yaban mersini gormedim ama incir arasi yapraklari hayal meyal hatirliyorum ben onlari sama yapragi zannederdim:) ogrenilecek cok sey var cok...

    YanıtlaSil
  6. Beste hanım, ben mersin yaprağının kokusunu çok seviyorum. İncire de çok yakışıyor :)
    Bence de, öğrenilecek çok şey var, çook... :)

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,

    Kibris'ta da Mersin diye gecer. Agac gibi buyuturlur veya yabani olarak bulunur. Mezarliga cicek goturulurken arasina karistirilir. Yesili uzun sure olmedigi icin olsa gerek. Ayrica baris simgesi olarak da kullanilir, zeytin sapi gibi...

    Sevgilerle
    Selhan

    YanıtlaSil
  8. Aynen bizim burdaki gibi. Yaşasın Akdeniz iklimi, yaşasın Akdenizlilik :)

    Bizde de mezarlığa çiçek niyetine götürülür. Demek ki sadece bizim buraya özgü bişey değilmiş. Yeşilinin uzun süre ölmemesi, fizyolojik kuruma olduğunda bile yeşil rengini kaybetmemesi (çünkü yarpaklar sararmaz) iyi bir gözlem.
    Selam ve sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. muzaffer özgen25 Kasım 2009 20:33

    Merhabalar Mehmet Arkadaş,Pazar günü yaptığımız gezide siyahlarından yedim,ama insan fazla yiyemiyor ,ağzım buruştu.Daaha oolmamış herhalde -.İzmir'e yaptığınız gezi de güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  10. Bu mersin faydalı bişey(miş) hocam:) Ama dediğiniz gibi, tam olmamışsa daha ağzı buruyor.

    İzmir'e yaptığımız günü birlik seyahat hakikaten çok güzeldi. Hava güzeldi, yol güzeldi, toplantımız güzeldi, gezi arkadaşlarım güzeldi, güzeldi vesselam...

    YanıtlaSil
  11. Çukurova bölgesinde murt da denilen bu bitki, aşılanarak kış aylarının afiyetle yenilen lezzetli ve tamamen doğal ortamda yetişen ''hambales'' veya ''hambalis'' meyvesini verir.

    YanıtlaSil