12 Haziran 2009 Cuma

Üzümler Koruk Dönemine Girdiler



Üzümler koruk dönemine girdiler. Korukluğun da çeşitli dönemleri var. Mesela çiçeklenmeden sonra tanelerin oluştuğu ilk dönem ve biraz sonrasındaki koruk dönemine "ince koruk" dönemi deniliyor. Yukarıdaki salkımlar "Kalecik Karası" üzümlerine ait. Şu an, olgunlaştıklarında ulaşacakları büyüklüğün hemen hemen yarısına yakın bir büyüklüğe ulaşmış durumdalar.

Gün geçtikçe koruklar daha da gelişecekler. Bizim burada koruk ekşisi kullanılır (bamya yemeğinde kullanıldığını çok iyi biliyorum mesela), ama sanırım bağ olan bir çok yerde de bazı yemeklerde koruk ekşisi kullanılıyordur. İşte en iyi tatta ekşiyi verdiği dönem tam koruk dönemidir. Daha sonra üzümlere "ben" (yani renk pigmentleri) düşmeye ve üzümler tatlanmaya başlarlar.



Bunlar da Trakya İlkeren salkımları. Erkenci oldukları için diğer üzümlere göre biraz daha gelişmiş durumdalar. Cardinal, Alphonse Lavalle ve Yalova İncisi salkımları da koruk dönemine girdiler ama onlar henüz bu kadar değiller.
.
.

8 yorum:

  1. muzaffer özgen13 Haziran 2009 00:47

    Benim üzümler de senin fotoğraflarındaki iriliğe
    geldiler ama daha seyrek,
    İzmir'deyken ilgilenen ol-
    madı,bilmiyorlar çünkü.
    Yine de hoş görünüyor.
    Koruk suyunu bahçemizdeki
    yediveren asmadan çıkarıyoruz,
    var olsun yıllardan beri
    iki evin bir yıllık koruk
    suyu çıkıyor.Selamlar

    YanıtlaSil
  2. Hocam, salkımların seyrekliği üzüm çeşidinden de kaynaklanır. Mesela Cardinal salkımlarındaki taneler bariz seyrektir. Alphobnse Lavalle salkımları da nispeten seyrektirler. Bir de hocam, iri taneli üzümlerin salkımları ilk başta seyrek gibi görünürler ama üzümler irileştikçe salkımlar doldun hale gelirler.

    YanıtlaSil
  3. Mehmet Bey,
    Bu bahsettiginiz uzum cesitleri hep cekirdeksiz degil mi? Enistem Alasehir'li bolgede artik cekirdekli uzum yetistirilmedigini soylemisti. Gercekten Turkiye'de cekirdekli uzum uretilmiyor mu?

    YanıtlaSil
  4. Bu bahsettiğim üzümler çekirdekli üzümler. Cardinale, Alphonse Lavalle çekirdeklidir. Trakya İlkeren üzümü, Alphonse Lavalle ve Perlette (çekirdeksiz) üzümlerinin melezlenmesinden elde edilmiştir. bu da çekirdeklidir ama Alphonse kadar çekirdekli değildir. Yalova İncisi de beyaz bir sofralık çeşittir ve çok fazla çekirdekli olmamakla birlikte onda da çekirdek vardır.
    "Türkiye'de çekirdekli üzüm üretilmiyor mu" demişsiniz, üretiliyor. Hatta, son yıllarda üzüm çekirdeğinin faydaları konusunda sıkı sık çıkan haberlerin de etkisiyle olsa gerek ibrenin çekirdekli üzümden yana döndüğünü düşünüyorum. Çekirdeksiz üzümü ise çocuklar ve hanımlar daha çok tercih ediyorlar.

    Şaraplık üzümler ise çekirdekli ve büyük çoğunluğu da küçük tanelidirler

    YanıtlaSil
  5. muzaffer özgen14 Haziran 2009 20:23

    Haklısınız bayağı irileştiler,
    bir de ben zamanında salkımları
    seyrekleştiremedim.Son yıllarda
    çekirdeksizlere kimse bakmıyor
    herkesin gözü benim kara üzümde.

    YanıtlaSil
  6. Cekirdekli uzume ilginin artmasi guzel bir sey. Ben kimya muh. doktorali birisi olarak uzum cekirdegi yagi uzerine arastirmaya baslamistim Turkiye'de ama Amerika'da uretilen cekirdekli uzum kadar uzum olmadigi icin yagi cikarmanin o kadar verimli olamayacagi sonucuna vardim. Uzum cekirdegi yagi yuksek yanma noktasina sahip bir yag oldugu icin zeytinyag yerine kizartmalarda kullanilmasi tercih ediliyor. Arti uzum cekirdeginin icinde bulunan antioksidan da cekirdek icinde korunabildigi icin oldukca onemli saglik icin. Turkiye'de uretilen uzum cekirdegi yaglari genelde kozmetik ya da kucuk olcekli. Mesela Amerika'da California bolgesinde uzum cekirdegi yagi uretiliyor ozellikle Napa bolgesinde. Peki Turkiye'de uretilen saraplik uzumlerin listesini nereden bulabilirim? Tesekkurler...

    YanıtlaSil
  7. Taneler seyrek olduğunda normalden biraz daha iri olabilirler.

    Sizin de tespit ettiğiniz gibi hocam, son yılların yükselen yıldızı siyah üzüm :)

    YanıtlaSil
  8. Sayın ycurl,
    Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Türkiye'de üretilen şaraplık üzümlerin listesini ben yazacağım.

    YanıtlaSil