20 Nisan 2009 Pazartesi

Yaprak Sarması



Bu da sezonunun ilk yaprak sarması. Fazla söze gerek yok, tadının üstüne de diyecek yok...
.
.

6 yorum:

  1. Yaprak sarması...

    Daha dün Annemlerde annem elinde bir kaç yaprakla yukardan aşağıya gelip eşime göstermişti yaprakları. "Bak büyüyorlar, yakında sararız" diye...

    Garova'da büyümüş ve sarılmışlar bile.

    Ben sevmem, dolmanın hiç bir çeşidini. Sevmem derken başka yiyecek bir şey yoksa mecburen yerim de öyle özellikle aramam. :)

    YanıtlaSil
  2. Burası biraz daha erkenci ve bunlar Garova'da ilk yapraklar.
    Ben dolma ve yaprak sarmayı severim. Ama öncelik yaprak sarmadadır :)

    YanıtlaSil
  3. muzaffer özgen21 Nisan 2009 20:52

    Doğru söze ne denir,dün de ben hanıma sardırdım,ilk sarma.Çekirdeksiz üzümlerin yapraklarından.Bu arada yaprak toplayayım dedim benim asmalara
    bir şey dadanmış,filizi,yaprağı
    yemiş,bayağı zarar var.Komşudaki
    keçiden şüphelendim ama bazıları
    çok yukarda,burada Malaç dediğimiz
    kargamsı kuşlarda var onlar desem,
    bu zamana kadar yapmadılar,sadece
    üzüm zamanı gelirlerdi.Tarım işi
    zor Mehmet kardeş emeğinin,hayallerinin yıkılması
    zor.Allah kolaylık versin,küçücük
    bahçeyle başa çıkamıyoruz.

    YanıtlaSil
  4. nasil bir tesaduf bu!ben de yarin sarma saracagim! Yani lokantama hazirlik! Benim yapraklar salamura! Nasil yaptiniz icini, sarmalarin yumusak olmasi icin ne yapilmali?selamlar Saynur

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Muzaffer hocam,
    Çekirdeksiz üzüm asmalarının yaprakları siyah üzüm yapraklarına nazaran daha kibar olur ve sarması da daha güzel olur. Afiyet olsun...
    Sizin asmaların yapraklarını ne yediğini ben de merak ettim doğrusu :)

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Saynur hanım,
    İyi tesadüf olmuş doğrusu. sizin orada yeni yaprakların çıkmasına vardır daha. bana kalırsa salamura yaprakla taze yaprak sarmaları birbirini tutmuyor. Taze yaprak sarması daha güzel oluyor. Bilmem siz ne dersiniz. Ege yemek kültüründe et pek yeralmaz bilirsiniz. Yani başka yerlerdeki gibi, içine kıyma falan koymayız. Kuş üzümü de kullanmıyoruz.
    Biz şöyle yapıyormuşuz : İçine sarımsak, soğan (duruma göre taze ya da kuru), dere otu, nane, maydanoz, domates (ya da salça), tuz (biraz karabiber olabilir) malzemeleri hazırlanır. Ölçü size kalmış:) Ayıklanıp yıkanan pirinçle bu malzeme karıştırılır ve yapraklar sarılır. Çok sert sarılmaması gerekiyormuş. Su sarma seviyesine kadar konulacak. Kısık ateşte pişirilecek. Pişmesine yakın üzerine biraz zeytinyağı ilave edilecek ve biraz da zeytinyağıyla pişirilecek(miş) :))))
    Bilmem iyi tarif edebildim mi?
    Selamlar...

    YanıtlaSil