27 Nisan 2009 Pazartesi

İncir Aşısı



İncirler genellikle çelikle çoğaltıldığı için, aşılanmalarına gerek yoktur. Ancak çekirdekten incir fidanı yetiştirildiği hallerde veya büyük ağaçlarda çeşit değiştirmek gerektiğinde aşı kullanılır. En çok kullanılan aşı şekilleri ise yarma aşı ve çoban aşısı şeklinde kalem aşıları ile göz aşısı ve kaplama aşı şeklindeki kabuk aşılarıdır. Fidanlıklarda göz aşısı kullanılır. Genç ağaçların aşılanmasında, 1-3 yaşındaki dallara göz aşısı, 4-5 yaşındaki kalın dallara kaplama aşı yapılır. Yaşlı ağaçlarda ise 8-10 cm kalınlığındaki dallar üzerinden budanarak gençleştirme yapıldığı zaman, derhal yarma aşı veya çoban aşısı yapılır veya ertesi sene yeni sürmüş bir senelik sürgünlere göz aşısı uygulanır. Yaşlı ağaçlarda en iyi sonuç ağaçlara su yürümeden önce yapılan yarma ve kakma aşılarla elde edilir.

Kaynak : Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü


Aşı materyali almak için seçilen bir çeşitten aşı kalemi alınır ve kalem üzerinden yukarıda gösterildiği şekilde, üzerinde göz bulunan kabuk kesip kaldırılarak alınır.



Aşı yapılacak dal üzerinde "T" şeklinde bir kesik oluşturularak, üzerinde göz bulunan kabuk yerleştirilecek şekilde bu kabuk kaldırılır.



Aşı yapılacak dal üzerinde "T" şeklinde kesik yapılarak kaldırılan kabuğun altına, üzerinde göz bulunan kabuk düzgün bir şekilde yerleştirilir.



Yukarıda da görüldüğü gibi, aşı kaleminden alınan, üzerinde göz bulunan kabuk, aşı yapılacak dal üzerindeki yerine düzgün bir şekilde yerleştirilir ve üzeri rafya ile sıkı bir şekilde kapatılır. Sadece göz dışarıda kalacak şekilde rafya ile sıkı sıkıya kapatılmış aşı yeri en baştaki fotoğrafta görülmektedir.



Aşılama işlemi tamamlandıktan sonra, dallar aşı yapılan yerin biraz üzerinden kesilirler.

İncir bahçesindeki incirlerin fidanlarının hepsi 12 yıl önce Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsünden alınarak dikilmişlerdi. Bu ağaçlardan birinin çeşidini değiştirmek istedik. En başta da belirtildiği üzere, incir aşısı için değişik yöntemler mevcuttur. Daha önceleri gerekli olduğu zamanlarda (asma aşısından da gelen tecrübeyle) incirlere de yarma aşı yapıyorduk ama birkaç yıldan beri Erdal'ın tercihi bu aşıdan yana. Yapılan bu aşıların ileriki safhalarından da burada bahsedeceğim.

Not : Bu yazı ve fotoğraflar bugün yayımlanmış olmakla birlikte, aşağıdaki aşının yapıldığı tarih bu ayın 21 'idir. .
.

9 yorum:

  1. Babamdan gördüğüm aşı hep bu şekilde yapılıyordu. Sanırım en yaygın yöntemlerden biri...

    Aşı yapılan yerin biraz üzerinden kesiliyor da acaba göz yeşermeye başladıktan sonra mı kesilmeli yoksa sizin yaptığınız gibi aşıyı uyguladıktan sonra mı? Elbette ağaçlara su yürümediğini farz ediyoruz.

    YanıtlaSil
  2. muzaffer özgen1 Mayıs 2009 00:12

    Merhabalar Mehmet arkadaş,geçen yıl
    ben de yapmıştım,yalnız bana incirin meyvası biraz büyüyünce
    aşı yapılır demişlerdi,boğa mı
    diyorsunuz ve hepsi de tuttu.Bu yıl
    arkadaşa yapacağım daha incirlerde
    boğa yok diye erken demiştim,demek
    zamanı geldi.

    YanıtlaSil
  3. Mehmet bey, incir ağaçlarına su yürümüş durumda artık.

    Dalları da aşı yapılan yerin hemen üzerinden kesmiyoruz biz. biraz daha mesafeli kesiyoruz. Aşılar tuttuktan sonra, aşı yerinin üzerinde kalan dal da kesiliyor.

    YanıtlaSil
  4. Evet Muzaffer hocam zamanı şimdi. Sizin "boğa" dediğinizle gerçek "boğa" farklı aslında. Boğa diye erkek incire deniliyor buralarda. Bunun kitabi ismi "ilek" tir. Sizin boğa olarak bahsettiğiniz, incir meyvesi yapan incirler, yapraklarını açtıktan sonra incir kozalakları çıkarıyorlar, sonra da onları döküp gerçek incir kozalaklarını çıkarıyorlar, onlar da incir oluyor zaten. İşte o ilk kozalakları çıktığında aşı yapılır demişler size. Ve onlar da çıktılar. :)

    YanıtlaSil
  5. Merak ettiğim ve öğrenmek istediğim aşı yapma yöntemi hakkında güzel bilgiler ile beni aydınlattığınız için teşekkür ederim. Umarım verdiğiniz bilgiler benim gibi diğer okurlarınızın da çok işine yarayacak ve faydalanaclarını umuyorum. Diğer yazılarınızı okuyarak bilgi sahibi olmak isterim. Verdiğiniz tüm bu bilgiler için çok teşekkürler kolay gelsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bu nazik geri bildiriminiz için çok teşekkür ederim. Blogun size faydalı olmasına çok sevindim, mutlu oldum... Size de kolay gelsin.

      Sil
    2. Selam mehmet bey ben g.doğuda oturuyorum incir aşısı hangi ayda yapılır.incirde en iyi aşı yöntemi hangisidir.

      Sil
    3. Merhaba, biz burada Nisan ayının ortalarında yapıyoruz. Ama bu, iklime göre değişebilir. İncirler (yukarıdaki fotoğraflardaki gibi) biraz yapraklanınca yapıyoruz demek daha doğru olabilir. Biz göz aşısı yapıyoruz ve iyi sonuç alıyoruz.

      Sil
  6. Allah razı olsun çok güzel bir paylaşım

    YanıtlaSil