Yukarıdaki fotoğrafta yan yana görünen zeytinler epeyce yaşlı zeytinler. Mesela zeytini toplanan ağaç, nerden baksanız 150 yaşından fazladır. Hal böyle olunca da, bu zeytinler biraz ululaşmış durumdaydılar. Hatırlıyorum, bu ağacın zeytinlerini düşürmek çok zor olurdu. Çünkü dalları oldukça yukarılara uzanıyordu. Sırıklar yetişmediği için, ağaca çıkmak ve ağacın başından düşürmek icabederdi. Ama şimdi öyle değil artık. Bu ve bunun gibi olan diğer ağaçlar sert bir şekilde budanarak (koca koca dalları kesildi yani anlayacağınız) daha bodur bir form almaları sağlandı. Hem ağaç(lar) gençleşti, hem de hasat daha kolay (ve daha az tehlikeli) oluyor.
Zeytin topladığımız sepetler. Buralarda herkes zeytin toplama işinde bu sepetleri kullanır(dı). Şimdi yine öyle ama, arada sanırım bir kaç plastik kovaya da rastlayabiliyoruz artık.
Bereket böyle bişey olsa gerek...
.
.
Bunlar da dilme (çizik) zeytin yapmak için toplanmış olan bir kaç sepet zeytinin içinden, bu fotoğrafa model olma şansını yakalamış olanlar:) Bu zeytin türü oldukça iridir. Yağlık değerleri yoktur, çünkü kafi derecede yağ çıkmaz. Buradaki (yöresel) adı "eşek zeytini" dir. Zaten tüm bu yörede çok ağacı da yoktur. Bugün amcam toplamıştı bunları. Hepi topu da 2-3 sepet kadardı zaten. Toplarken de bir yandan sohbet ediyorduk. Bir arkadaşının, ona "palamut zeytin" den bahsettiğini ve ikram ettiğini, palamut zeytinin, "eşek zeytin" inden biraz daha büyük olduğunu söyledi amcam. Ve o kişinin, palamut zeytininden beklentilerinin büyük olduğunu, ileriki yıllarda yaygın ve talep edilen bir çeşit olacağının konuşulduğunu, söyledi.
.
.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder