7 Kasım 2015 Cumartesi

Kaki, Trabzon Hurması, Cennet Hurması, Cennet Elması, Japon Elması. Nasıl Kurutulur?

Ülkemizde en fazla isim karışıklığı yaşayan meyvelerden biri de herhalde bu meyvedir. Bir sürü isimle anılıyor. Anlaşılması için bazen birkaç ismini birden söylemek gerekiyor. Bilimsel olarak bakılacak olursa; Plantea (Bitkiler) aleminin, Magnoliophyta (Kapalı tohumlular) bölümünün, Magnoliopsida (İki çenekliler) sınıfından, Ericales takımının, Ebenaceae (Abanozgiller) Familyasına ait, Diospyros cinsinin, D.kaki türüdür. İkili adı Diospyros kaki’dir. Kaki ismi buradan gelmektedir ve uluslar arası anlaşılırlığı ve bilinirliği olan ismi de budur.

Anavatanı Çin ve Japonya olan Kaki, ilk olarak Trabzon, Artvin civarında yetiştirilmiş ülkemizde. Şimdi de en çok Trabzon civarı olmak üzere, Kuzey Anadolu'da, sonra Hatay civarında ve Antalya dolaylarında yetiştirillmekle birlikte, ülkemizin hemen hemen her yerinde yetişebilmektedir. Burada yetişmesinden de anlaşıldığı üzere, hem Trabzon'da, hem de yurdun başka yerlerinde (mesela Bodrum'da) gayet güzel yetişiyor. 

Kışın yaprağını döken, 4-6 m kadar boylananbilen bir ağaçtır. Sarımsı beyaz çiçekleri Haziran ayında açar. Meyveleri sonbaharda olgunlaşır. Portakal rengindeki meyveleri şekerli ve tanence zengindir. Olgunlaşmamış meyveler ise aşırı tanenlidir. Vitaminler ve karbonhidratça zengin, sağlık açısından faydalı bir meyvedir…

Kaki için, daha önce (2008 yılında) blogumda (yani burada) yazmış olduğum yazıya ve fotoğraflara da bir göz atmak isterseniz, tıklayınız.

Gelelim asıl mevzumuz olan kurutulmasına, nasıl kurutulduğuna. Geride kalan birkaç yıldır, bu meyveden biraz kurutmayı denemeyi konuştuk hep Cevat abiyle. Ben evvelki yıl 3-5 meyveyle deneme yaptım, ama başta kurutma yeri çok doğru olmadığından ve başka bazı sebeplerden, deneme başarısız oldu. Bu yıl Cevat abiyle bir denemede daha bulunalım dedik. 

Yeşilden turuncuya dönmeye başlayan, sert meyveler, sapının bir kısmı üzerince kalacak şekilde toplanır. Sap önemli, sap mutlaka olmalı.

Kabuklar soyulur.

Sapından iple bağlanır. Sap önemli demiştik ya, işte bunun için önemli. Bağlayıp asabilmek için.

Yağmurdan korunaklı, güneş alan, hava sirkülasyonu olan bir yerin (mesela bir balkon) ev şartlarında az miktarda meyve kurutma için uygun olduğu söylense de, kurutma için biz daha güzel bir yer bulduk. Cevat abinin serası. İçerisi sıcak, karşılıklı pencerelerden hava sirkülasyonu da var, bu pencerelerdeki sinek telleri içeriyi sineklerden de koruyor. Olacak bu iş, kurutacağız.

Japonlar buna, yani kurutulmuş Kaki’ye Hoshigaki diyorlar(mış). Hoshigaki güzel bir isim, hoş bir isim ama, burası Bodrum, ben de Japon olmadığıma göre, buraya uyan bir isim bulayım dedim ve Gurugaki dedim…

Kurutulmasını anlatan videolar ; 



Gurugaki'nin içine Ceviz konularak hazırlanması ;


4 yorum:

  1. Bence de olacak, umutluyum bu kez :)

    YanıtlaSil
  2. Gurugaki ismine bayıldım!

    YanıtlaSil
  3. Kurutma sürecinde ekşilik böceklerine dikkat.

    YanıtlaSil