24 Temmuz 2015 Cuma

Pembe Çekirdeksiz Üzüm

Pembe çekirdeksiz üzüm. Bağımızda sadece bir tek asma olarak mevcut. Epeyce yıl evvel, benim daha çalıştığım zamanlarda, birgün, kuzenlere "bağdan birkaç salkım üzüm getirin de yiyelim" demiştim. Onlar da gitmiş bu pembe çekirdeksiz üzümden iki salkım alıp gelmişlerdi. Ben de, bu üzümü pek bişeye benzetemediğimden, "koca bağda bula bula bu üzümü mü buldunuz" demiştim.



O zamanlar bağla ilgilenecek fazla vaktim olmuyordu, ve benim, bağda böyle bir üzüm olduğundan haberim bile yoktu. Fakat, yedikten sonra çok beğendim ve o gün bugündür de çok beğenirim... Tadı güzel olan bu üzümün pazarda satımı zordu. İnsanlar onun çekirdeksiz kırmızı üzüm olduğunu bilmiyorlar, gelişmemiş, iyi olgunlaşmamış bir kırmızı üzüm sanıyorlar ve almakta tereddüt gösteriyorlardı. Sonra, zaten 3-5 asmadan ibaret olan bu asmaların yerine başka üzüm aşılandı ve şimdi bir tek asma kaldı. Ayrıca, ilk parsel bağı kurduğumuz zaman, değişik çeşitlerden epeyce üzüm dikmişiz. Küçük bir bağda, botanik bahçesi gibi bir çok çeşitte üzüm yetiştirmek, ticari bir yetiştiricilik için doğru değil(miş)... 

8 yorum:

  1. Merhaba Mehmet bey, ben de uzum uzerinde arastirmalar yapan bir universitede calisiyorum. Blogunuzun da takipcisiyim.Bulundugum yerde de yerlisinden cok uzum yetistiriyoruz ama cekirdeksiz uzum az ve sizink gibi guzel salkimli olmuyor. Yukarda bahsettiginiz cekirdeksiz uzum konusunda daha cok bilgi verirmisiniz. Lutfen Ismi nedir nerde yetisir ,satin alabilecegim bir yer varmidir.

    Tesekkurler,

    Irmak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bu konuda ben de çok geniş bilgi sahibi değilim maalesef. Türkiye'de ve dünyanın çeşitli yerlerinde araştırma kuruluşları çeşitler arasında melezleme yaparak devamlı yeni çeşitler ortaya çıkarıyorlar. Çok sevdiğim Cardinal mesela 1939 yılında California'da melezlenmiş. şimdi de bir arkadaşım, Cardinal ile bir başka üzümü melezleyerek yeni çeşitler elde etmek istediklerini söyledi. Dolayısıyla çeşitler birbirine karışıyor. Pembe çekirdeksiz Manisa ve İzmir civarında daha çok yetiştiriliyormuş. http://alganasmafidani.com/pembe_cekirdeksiz.asp
      Bir üzüm yeni bir yerde yetiştirilmeye başlandığında, hele bir de bunu köylüler yapıyorsa, doğru isminden farklı olarak kendilerine göre isimlendirebiliyorlar. Onun için de adı "kara üzüm" olan bir çok farklı çeşit üzüm değişik yerlerde yetiştirilebiliyor. Mesela http://www.haberler.com/sarigol-de-cekirdeksiz-pembe-uzum-uretti-5182594-haberi/ linkindeki haberde bahsedilen üzümle bahsettiğimiz pembe çekirdeksiz üzümün bir bağı var mı acaba :) Gördüğünüz gibi, ben de çok bişey bilmiyorum bu konuda :)

      Sil
    2. Merhaba Mehmet Bey,

      Yanitiniz icin cok tesekkurler ilk verdiginiz Algan fidancilikla irtibata gectim. Onlardan belki bir sonuc alirim.
      Tekrar tesekkur ederim.

      Irmak

      Sil
  2. Mehmet merhaba, yarın görüşeceğiz kısmetse ama kısa bir katkı olsun. Eskiden Ege bölgesi ve özellikle Muğla ve Manisa ili ağırlıklı yetişen bu yerel çeşit şimdi bağının bir köşesinde kıyamayıp birkaç tane bulunsun diyenler tarafından kaybolmamıştır sanırım. Bu çeşitten bağ bulunmaz. Koleksiyon bağında yıllardır dikkatimi çekmiştir. Bu isimde fazla çeşit yok, karışıklık riski düşük. Tamer uysal Tekirdağ bağcılık araştırma enstitüsü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili arkadaşım, bu bilgiler ve katkın için çok teşekkürler...

      Sil
  3. Merhaba,
    Çok güzel bir blogunuz var. Her konu ayrı ayrı bilgilendiriyor.
    Ufak bir katkıda bulunmak isterim:

    http://www.fidanistanbul.com/urun/2157_asma-uzum-fidani-cekirdeksiz-kirmizi,-saksida.html

    http://www.e-fidancim.com/Tuplu-Siyah-Cekirdeksiz-Crimson-Seedless-UzumAsma-BagFidani,PR-1012.html

    Pembe Çekirdeksiz'e bakın ltf: http://www.tekbag.com.tr/sofralik.html

    http://www.fidanistanbul.com/urun/3382_asma-uzum-fidani-pembe-cekirdeksiz-,-saksida.html

    YanıtlaSil
  4. Merhaba mehmet bey bu üzümden bende var isteyene çelik göndere bilirim isteyen yazin27@hotmail.com dan bana ulaşsın bu üzümün ismini bende bilmiyorum.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba mehmet bey bu üzümden bende var isteyene çelik göndere bilirim isteyen yazin27@hotmail.com dan bana ulaşsın bu üzümün ismini bende bilmiyorum üzümden ziyade birde çok güzel yaprak dolmalık yaprağı var.

    YanıtlaSil