Bağda yeni sezonun işleri budamayla başlıyor. Ve budamaya bir başladık mı gerisi çok çabuk geliyor. Ben hep, "budamaya başladık ya, hasat da geldi sayılır" diyorum. Çünkü, budama, hemen ardından Bordo bulamacı verilmesi, kırılan direklerin tamiri, tellerin gerdirilmesi, derken zaman çabuk geçiyor. İşte şimdi toprak işlemeye geldik. Hele filizlenme başladıktan sonra, yok oburların alınması, fazla sürgünlerin alınmasıydı, sürgünlerin tellere bağlanmasıydı, yeşil budamaydı derken zaman daha da çabuk geçiyor...
Önce bağ pulluğu ile başlıyoruz toprak işlemeye. Ve bu işleri de Erdal yapıyor. Geçen yıllardaki yazılarda da yazdığım gibi, bağda bizim toprak işleme yöntemimiz bu şekilde. Başka alet-makina ve yöntemler de kullanılabilir tabi ki... Mesela sıra araları, bağda toprak işlemede en çok kullanılan makinalardan birisi olan rotovatörle (çapa makinası) işlenebilir, sıra araları dar olan bağlarda daha küçük çapa makinaları kullanılabilir, çok yamaç ve teraslı bağlarda daha başka şekilde yapılır, Fransa'dan bu örneklerde olduğu gibi, hayvanlarla (at) çekilen pullukla işleme yapılabilir, vs. vs...
Hava güzel... Bağ güzel... Bağda olmak çok güzel... Seviyorum ülen burayı. Her yer papatya. Etrafı kaplayan kokuları ayrı bir güzel, varlıkları ayrı bir güzel... Ama bu yıllık bu kadar, buraya kadar sevgili papatyalar, müsaadenizle bizim toprağı işlememiz gerekiyor. Seneye tekrar görüşmek üzere... Bağımıza kattığınız, ömrümüze kattığınız güzellikler için çok teşekkürler...
işlemeseniz ne olur ? bırakın kalsın. ya da biçip olduğu yere bırakın.
YanıtlaSilbiz üzümlere hiçbir şey atmıyoruz. ilaç gübre vs. sadece kafamıza göre buduyoruz. hastalık oluyor ama gene de ciddi miktarda üzüm yiyoruz.
bu arada size şarap yapımında bir aşama ile ilgili soru sormak istiyorum.
üzümün suyunu sıkıp posasıyla birlikte bekletirken;
kapalı bir kaba alıp hava klidi takmak gerekir mi ? yoksa 10 gün boyunca ( fermantasyon zayıflayana kadar ) ağzını açık bırakıp süzdükten sonra 2. fer. için ayrı bir kaba alıp hava kilidi mi takmalı ?
Her iki yöntem de kullanılabilir. Ancak, çok daha ağırlıklı olarak kullanılan, önce açık olarak yapılan fermentasyon ve sonra kapalı fermentasyon olan ikinci yöntemdir.
Sil