4 Kasım 2010 Perşembe

Eskibağlar Şarapçılık - Şarap Mahzeni ve Yapımı

Daha önce burada mahzen yapımı hakkında yazmış ve fotoğraflara yer vermiştim. O fotoğraflar ve yapım tekniği hakkındaki bilgiler Baha hocamdan idi.



Yine aynı teknikle yapılmış olan bu mahzen ve fotoğrafları ise Eskibağlar Şarapçılık'tan. Eskibağlar Şarapçılık, Öküzgözü ve Boğazkere'nin memleketi Elazığ'da kurulmuş olan yeni ve küçük bir şaraphane. Eskibağlar Şarapçılık hakkında geniş bilgiye web sitelerinden ulaşabilirsiniz.
http://www.eskibaglar.com.tr/



Yamaç bir arazi varsa eğer, mahzeni yapmak biraz daha kolay. Önce mahzenin yerleştirileceği yerdeki toprak alınıyor ve inşaata hazır hale getiriliyor.




Kemer yapı için uygun aparatla mahzenin yapımına başlanıyor.


Mahzen yavaş yavaş ortaya çıkıyor.


Ön cephe ve kapı çok güzel olmuş...


Bitmeye yakın halde mahzenin iç kısmı.
.
En yukarıdaki fotoğrafta da mahzenin yapımı bitmiş, içerisine şarap ve fıçı konulmuş. Bu mahzene güzel şarapların girmesini, burada dinlendikçe daha da güzelleşmelerini dilerim...

4 yorum:

  1. Mehmet bey, mahzen güzel görünüyor, darısı başınıza...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Kapadokya'daki gibi bir zemin yapısı, sadece giriş kısmına ve öndeki zayıf bölüme duvar örüp mağara gibi oyuyorsun. (Kaya gibi dayanıklı olan bu tip zemin kazma ile kazılacak kadar da yumuşaktır!) Hem öyle bir zemin hem de hazır derinlik olunca bu iş çok kolay. Kapadokya'da benzer yapılar limon yatağı olarak kullanılır.
    Sayfanın yeni görünümünü sevdim, daha profesyonelce mi olmuş ne?!!
    selam ve sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Baha hocam, dediğiniz gibi, hazır bir derinlik olunca bu iş çok daha kolay. ama siz, "büyük düşün, yamaç ya da tepelik bir yer yoksa toprak taşıyarak bunu sen de yapabilirsin" demiştiniz. Bunu da unutmuyorum :)
    Alıştığım bişeyden kolay vazgeçemiyorum, yeni görünüme geçmek için çok düşündüm, ama güzel oldu, ben de sevdim :)
    selam ve sevgiler

    YanıtlaSil