3 Kasım 2008 Pazartesi

Zeytin Hasadı Başladı



Ege'nin önemli ve kökü çok, hem de çook eskilere dayanan ürünlerinden birisi de zeytin ve zeytinyağı. Zeytinyağı aydınlatmada kullanılmış, kozmetik maddesi olarak kullanılmış, yemeklerde kullanılmış, şifa niyetine kullanılmış, hatta vakti zamanında (ki bu zaman antik çağlar oluyor) yapraklarından yapılan taçlar yarışlarda madalya olarak bile kullanılmış. Artık varın kıymetini siz düşünün. Gün gelmiş küçük bir dalı barış mesajının simgesi olmuş... Columella ona boşuna dememiş "prima omnium arborum diye". Yani "ağaçlar arasında birinci". Ölmez ağaç zeytin. Efsanevi ağaç zeytin.



Ekim ayında yağan yağmurlar herkesin ama özellikle de zeytinlerin ve zeytin ağacı sahiplerinin yani aslında herkesin yüzünü güldürdü, burada zeytin ağacı olmayan kimse yoktur ki:) Ve geldik hasat zamanına... Biz de hasada başlayalı bir-kaç gün oluyor.
Yeri gelmişken bir blogtan bahsetmek istiyorum. Zeytin ve Zeytinyağıyla ilgili haberlerin derlenip toparlandığı zeytinlik adındaki bu blogun takipçisi oldum. Zeytin ve zeytinyağına ilgi duyan herkese tavsiye ederim.


.

2 yorum:

  1. Hakikaten çok güzel bir site yapmışsın, tebrik ederim. Geçen yıl şarapla ilgili bir soru sormuştum, şimdi de zeytinle ilgili bir soruyla yine karşına çıktım :)) Aydın' Çine'de dağlık alanda memecik zeytinlerim var. Ben ilgilenmiyordum ama bundan sonra ilgileneceğim. Bu hasat döneminde kancalı hasat makinası almak istiyorum ama bizim ağaç dalları da biraz ince. Kanca, dala tam oturmayabilir, boşluk yapabilir. Hasat sırasında böyle bir makina kullanıyor musun, veya kullanan tanıdığın var mı acaba? Dallar ince olduğu için sanırım taraklı silkme makinası almak daha mantıklı gibi geliyor ama...??

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Taner bey, cevap yazmakta geç kaldım, kusura bakmayın lütfen.
    Sitemi beğenmenize çok sevindim. Öncelikle bunu belirteyim :)
    Çine bize yakın bir yer. Komşu sayılırız. Mememcik de bizim buraların çeşidi ve güzel bir çeşit. Bu, bahsettiğiniz konularda pek bilgi sahibi değilim. Bizde ve bizim buralarda zeytin hasadında makine kullanılmıyor. Ama ben de size katılıyorum, taraklı silkme makinası almak daha mantıklı sanki...
    Geçen hafta sonu Aydın'a gitmiştim, Çine'de zeytin ağaçlarında oldukça güzel zeytin vardı gördüğüm kadarıyla. bir kaç yıldır olduğu gibi, maalesef bu yıl da bizim köy ve civarında zeytin çok nafile. Nerdeyse yok denecek kadar.
    size bu yılki zeytin hasaınızda şimdiden kolaylıklar dilerim.
    selamlar...

    YanıtlaSil