20 Kasım 2008 Perşembe

Bağda Sıra Arası Otları ve Yeşil Gübreleme

Dünkü yazıda yağmurdan, bağ içindeki otlardan bahsetmiştik. Bugün de devam edelim. Yağmurlu günden iki fotoğraf ve bağın içindeki ot meselesi:)



Şiddetli bir yağmurdan sonra, Kale Dağının yarısını sis basmıs. Yağmur ara ara yine yağıyor. Güzel bir hava. Asmaların yaprakları kuruma yolunda hızla sararmaktalar. Ve ben hem bu rengi, hem bu havayı seviyorum...


Eğer fotoğrafı (üzerine tıklayarak) büyütürseniz yağmuru da görebilirsiniz :)

İçinde yeşil gübrelemenin de olduğu "bağda gübreleme" konusuna daha sonraki bir günde değinmeyi düşünüyorum ama hazır otlardan bahsetmişken, bu otların yeşil gübre olarak da kullanılabileceğini söyleyeyim.

Organik maddeler toprağa iyi bir fiziksel yapı kazandırırlar ve böylelikle toprağın su tutma kapasitesi, geçirgenlik ve havalanma gibi özelliklerini iyileştirirler. Bunun için ya ahır gübresi kullanılır ya da yeşil gübreleme yapılır. Yeşil gübre için baklagil bitkileri tercih edilmekle birlikte, yukarıdaki fotoğrafta da görüldüğü üzere, bağın içindeki otlar, her ne kadar baklagiller kadar makbul olmasa da, ilkbahara doğru toprak altına gömülerek yeşil gübre olarak değerlendirilirler.
.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder