19 Kasım 2008 Çarşamba

Toprak Taşınması (Erozyon) ve Bağ Sıraları Arasının Otluluk Durumu

18 Kasım'daki yazının (iki önceki yazı) son bölümünde bağların arasındaki otlardan ve toprağın taşınmasından bahsetmiştim. Dünkü yazıda da şiddetli bir yağmur yağdığını yazmıştım. İşte tam da bunun üstüne, dünkü yağmurda aşağıdaki fotoğraftaki durumun oluştuğunu gördük.



Bu bağın sıraları eğime dik olarak oluşturulmuş durumda. Eğim de çok fazla değildir. Az ve düzgün bir eğim var. Buna rağmen (eğimin nispeten fazla olduğu bağın küçük bir bölümünde) kısa sürede ve çok şiddetli yağan yağmurun toprakta yaptığı tahribat bu. Daha önceki yıllarda bunu yaşamamıştık. Eğimin çok fazla olmamasına ve bağın içinin otlu olmasına rağmen bu durum oluştu. Eğer toprak işlenmiş olsaydı, hem gevşemiş olacaktı hem de bu otlar olmayacaktı, bu durumda da yukarıdaki toprak taşınmasının çok daha fazlasıyla karşılaşacaktık. Aslında babama sürelim demiştim geçenlerde. O da bana, "yağmur bağın içindeki toprağı alır götürür o zaman" demişti.


Bağın başucundaki nispeten çıplak yerdeki toprak taşınması.



Bağın bu bölümünde öne doğru biraz eğim var. Ve otlar var. Buradan da aşağıya doğru yağmur suyu akmasına rağmen kayda değer herhangi bir toprak taşınması olmamış. Her ne kadar buradan çok fazla su gelmemiş olmakla birlikte, toprak taşınmasının olmamasında, toprağın otlarla örtülü olmasının etkisi var.

Sonuç 1 : Bu otlar toprağı tutmaktadır. Eğer yazın da yağmur yağıyorsa ( bazı şarap ülkelerinde olduğu gibi), bağın içinin otlu olması bu bakımdan anlamlıdır. Hatta yağmur damlalarının toprağa çarptığındaki, toprağı parçalama etkisinin azaltılması için (başka faydalarının yanında) sıra aralarında çakıl taşlarının olması da anlamlıdır.
Hatta hatta, daha da ileri gidip, bağ sıraları arasının dar tutularak yağmur damlalarının çarptığı toprak alanının mümkün olduğunca küçültüldüğünü, o kısmın da otlu olmasıyla toprak taşınmasının önüne büyük oranda geçilmiş olacağını söyleyebilir miyiz? Acaba :) Fazla mı mantık yürütüyorum yoksa :)

Sonuç 2 : Yaz boyunca (Mayıs ortası - Eylül sonu) yağmurun yağmadığı ve bağların da sulanmadığı durumda ise, otların topraktaki suya ortak olmamaları açısından, (yaza girerkenki son toprak işlemelerle) bağların içinin otlu bırakılmamasının uygun olduğunu düşünüyorum...
.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder