20 Haziran 2010 Pazar

Bağ Salkım Güvesi Mücadelesinde Bacillus Thuringiensis

Mücadele gerektiren Bağ zararlıları içerisinde Salkım Güvesinin en başta geldiğini düşünüyorum. Amiyane tabirle, "bağcıların baş belasıdır" desek yeridir :) Gözlemlerime göre, şaraplık üzümlere nazaran, sofralık üzümlere daha çok musallat olmaktadır.
.

Salkım güvesi larvalarının faaliyeti için, sıcaklık ve orantılı nem bakımından asmanın iç ve alt kısımları daha uygundur. Bu nedenle, asmayı askıya almak, budama ve aralamayı asmanın iç kısmını havadar tutacak şekilde yapmak, bağı otlu bırakmamak, kış temizliğine önem vermek zararlının faaliyetini azaltmak bakımından yararlıdır. Bunlar evvela alınması gereken kültürel tedbirlerdir.
.
Mücadelesi ise Biyoteknik ve Kimyasal yöntemlerle yapılabilir. Biyoteknik mücadelenin esası, Salkım güvesinin çiftleşmesinin engellenmesine dayanır. Dişi böceklerin çiftleşme çağrısı olarak salgıladığı feromon yapay olarak üretilip yayıcılarla belirli bir alana dağıtılır ve böylece yoğun bir koku bulutu oluşturulur. Bu yoğun koku bulutu nedediyle erkekler yönünü kaybederler ve çiftleşmek istedikleri dişilere ulaşamazlar.
.
.
Kimyasal mücadelede kullanılan ilaçları (insektisitleri) biolojik kökenli ve sentetik kökenli olarak ayırabiliriz. Bioinsektisitlerin en tanınanı ve önemlisi Bacillus thuringiensis'tir. Bacillus thuringiensis esaslı bioinsektisitler sadece hedeflenen organizma üzerinde etkili olmakta bunun dışında yakın akraba canlılara bile etki göstermemektedir. Doğadan elde edilmiş olan ve insanlara etkisi olmayan bu bakteriden elde edilmiş bioinsektisitin uygulanması ile hasat arasında bir bekleme süresi yoktur ve bu da çok büyük bir avantajdır.
.

.
Türkiye ve AB'de Bağ Salkım Güvesi Mücadelesi için Ruhsatlı Aktif Maddeler Listesi.
.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder