2 Haziran 2010 Çarşamba

"Anadolu'nun Avukatı Halikarnas Balıkçısı" Belgeselinin İlk Gösterimi ve Aksona Mehmet'in Denize Açılması

Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın yaşam öyküsünü ve Anadolu sevdasını anlatan "Anadolu'nun Avukatı Halikarnas Balıkçısı" belgeselinin ilk gösterimi bugün Bodrum'da gerçekleştirildi. Bodrum Belediyesi Meclis Salonunda saat 17:00'de başlayan gösterimden sonra, Cevat Şakir'in Bodrum Belediyesi bahçesine diktiği palmiyelerin altında bir kokteyl verildi. Kokteylden sonra, süngercilik kültürümüzü dünyaya anlatmak üzere Aksona Mehmet , Denizciler Derneği önünden Tirhandil tipi teknesi ile 4 aylık deniz yolculuğuna uğurlandı.


Bodrum Bld. Bşk. Mehmet Kocadon, eski işyerimden Tarım İlçe Müdürü arkadaşım Mehmet Ali Bahar, ben ve beyaz saçlı denizci arkadaşım Aksona Mehmet
Sünger ve süngercilik bir Ege geleneğidir. Ege'nin hem o yakasının hem de bu yakasının tarihinde önemli yer tutar. Balıkçı "Ötelerin Çocuğu" kitabında süngercilerin hikayesini anlatmıştır. Aksona Mehmet de süngerciliğin son temsilcilerinden birisidir.


http://www.eskibodrum.com tarafından hazırlanan ve çekimleri 10 ay süren Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı Belgeseli 2010'un Temmuz ayından itibaren İz TV 'de dönüşümlü olarak gösterilmeye başlanacak. Türkiye'nin ilk profesyonel turist rehberi olan Cevat Şakir'in biyografisinin anlatıldığı belgeselde, Mavi Yolculuk da detaylı şekilde işleniyor. Ara Güler'in 1960 ve 1970'li yıllarda çektiği ve bugüne kadar hiç yayımlanmamış Bodrum ve Balıkçı fotoğrafları da belgeselde yer alıyor.



Aksona Mehmet'in deniz yolculuğunu, çektiği fotoğraflar ve yazılarla, ya kendi sitesinde ya da yeni bir sitede anlatmayı düşünüyoruz. Umarım gerçekleştiririz...
.
.
Kokteylde konuklara denizci ve süngercilerin yemeklerinden esinlenerek hazırlanan çökelek, çekişte zeytin, gemici fasulyesi, pilav, incir ve zeytinyağından oluşan menü ikram edildi.
.
Halikarnas Balıkçısı kitapları sergi ve satış standı.
.
Kokteylde yapılan konuşmalar ve haber için tıklayınız.

Bugün, uzun zamandır görüşemediğim ve orada karşılaşacağımı aklımdan bile geçirmediğim bir çok arkadaşımla karşılaştım. İşin bu yönü de çok güzeldi...
.


Aksonayı denize uğurladıktan sonra Mehmet Kocadon başkanım, "işin yoksa hadi Ortakent'e gidelim, orada bir otel açılışına gideceğim, beraber gideriz" dedi, ben de "tamam gidelim" dedim. Giderken Erdal'a, "tanımadığımız bilmediğimiz bir otelin açılışına gidiyoruz" dedim. Oraya varınca öğrendiğim bu otelin adı "Mu Art Cafe, Plaj" imiş. Engelliler için gerekli düzenlemelerin de yapıldığını anlattılar, bunun için özel dikkat göstermişler. Gayet güzel bir yerdi. Hem kendileri hem de Bodrum turizmi için hayırlı uğurlu olsun...
.
.

8 yorum:

  1. Halikarnas Balıkçısı çok severek okuduğum bir aydın. Belgeselin İz Tv'de yayınlanacak olmasına sevindim. Kesinlikle izleyeceğim. Coşkun ARAL İz ile çok başarılı işler yapıyor. Aksona Mehmet Abimizi de selamlıyorum. Denizleri neta olsun.

    YanıtlaSil
  2. Balıkçı'nın belgeselinin çekilmesi çok iyi oldu. Biraz geç bile kalındı ama, olsun.
    Evet, İz tv'de yayınlanacak olması güzel. Ben de İz tv'yi çok severek takip ediyorum. Aksona şimdi rotasında püfür püfür bir deniz üzerinde yol alıyordur...

    YanıtlaSil
  3. Ne guzel isler yapilmis, Aksona Mehmet efsanedir dalis camiasinda:) sevgiler selamlar

    YanıtlaSil
  4. Evet, güzel işler bunlar. Öyle valla, aynen dediğin gibi, dalış camiasında efsanedir sevgili abim. Bu arada, bunu bildiğine göre, dalış camiasına uzak değilsin sanki :)

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bi haber, sağolun duyuru için. Orada olan biri olmanızı kıskandım :) ve çok sevindim. kolaylıklar dilerim..

    YanıtlaSil
  6. Evet güzel bir haber Bulut bey.
    Selamlar

    YanıtlaSil
  7. Çok sevindim. Halikarnas Balıkçısı gibi değerlere daha çok sahip çıkmamız lazım. Hala devam ediyor mu bilmiyorum ama TÜRSAK Vakfı-İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema TV Bölümü ve WWF Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Halikarnas Balıkçısı Kısa Film Maratonu' vardı bir zamanlar. Hiçbir etkinliğine katılamamıştım Zonguldak'ta olduğum için ama beni heyecanlandıran ve sevindiren bir etkinlikti. Ayrıca Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinin Balıkçı adına düzenlediği öykü yarışmaları da vardı. Bu yarışmaya ben de katılmış ve Balıkçının kızı İsmet Hanımla tanışma ve sohbet etme olanağı da bulmuştum. Babasının kitabını da imzalamıştı benim için.

    Belgeselde emeği geçenlere ve yazı için Mehmet Abiye binlerce teşekkür.

    YanıtlaSil
  8. Hüseyin, demek öykü yarışmasına da katılmıştın, o da güzelmiş :)
    Selamlar

    YanıtlaSil