26 Ocak 2009 Pazartesi

Gelincik Otu, Gazyak, Pazı Yaprağı ve Sac Böreği

Bu ot konusu biraz uzuyor ama, hazır sac böreği için (bugün) toplanmış bir tepsi ot varken ve hazır bu konuya başlamışken ot bahsine devam edeyim dedim :)



Sac böreğinin içi hazırlanırken sadece aşağıdaki otlar kullanılmıyor. Yağ, çökelek peyniri, gelincik otu, ıspanak, pazı yaprağı, dereotu ve taze soğan yaprağından sac böreğinin içi hazırlanacak.


Sac böreği için toplanmış karışık otlar



Bu otlardan biri Gazyak otu. Bu yörede "k" harfleri "g" olarak söylendiğinden çoğunlukla "gazyak" denilir, onun için ben de burada söylendiği gibi söylüyor ve yazıyorum. Ancak bu ot daha çok Kazyak ya da kazayağı adıyla biliniyor. Gazyak su akıntılarında, dere kenarlarında ve hayıt yakınlarında daha çok olur. Biraz maydonozu andırır.



Tepsideki otlardan birisi de Gelincik otu. Gelincik otunun üç değişik çeşidi var. Yukarıdaki onlardan birisi.


Bir diğer Gelincik otu.


Ve diğer bir Gelincik otu daha.

Pazı yaprağı. Pazı yaprağının dolması (aslında sarma demek daha doğru galiba) da yapılıyor. Yani meşhur "pazı dolması". Bizim buralarda pek yapılmaz. Burada, yaprak sarması ve lahana yaprağı dolması (sarması) yapılır.
.
Tabi bu otlar sadece börek yapımında kullanılmıyorlar. Gelincik otunun da aynen gaba (ebegümeci) otu gibi kavurması yapılabilir.
.
.

2 yorum:

  1. Bu ot bahsi uzuyor ama bence çok da iyi oluyor:)

    Öncelikle baldıran otu ile gazyak otunu karıştırmış olabileceğimi belitmeliyim. Gazyak otu için yaptığınız tarif benim bahsettiğim ot ile daha fazla uyuşuyor. Bu nedenle kesin olarak belirlemediğim sürece bu konuda bir girişim yapmamaya karar verdim:)

    Öğle yemeğini tek bir "gevrek" ile geçiştirmiş biri olarak ilk fotoğrafın bende uyandırdığı duyguları sanırım tahmin edebilirsiniz. Bir an için kendimi o ocağın başında ve elimde daha yeni saçtan indirilmiş saç böreği ile düşündüm de... Heralde bu gerçek olsaydı,"Bir insan bu kadar saç böreğini nasıl olurda yiyebilir?"diye düşünürdünüz:)

    Gelincik otunun kavurmasına gelince, en sevdiğim lezzetlerden biridir.

    Mehmet Bey, bu şekilde hazırlanmış pek çok blog var. Ancak nedense sizinki çok daha sıcak ve sammi geliyor insana. Böyle sık ziyaret edip bol yorum yazışımın sebebi budur.

    Bundan sonraki yazılarınızı merakla bekliyorum.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    Bir çok kişi bilmez gevreği, biz de simite gevrek deriz, ama böyle giderse "derdik" demek durumunda kalacağız, çünkü bizler de simit demeye alışıyoruz.

    "Bir insan bu kadar saç böreğini nasıl olur da yiyebilir?" demezdim çünkü ben de bir keresinde 4 tane bütün yemiştim. Bir de yanında ayran oldu mu tamamdır. Ama eskidendi tabi, kazadan önce yani. Şimdi yediğime içtiğime dikkat etmek durumundayım:)

    Gelincik otunun kavurmasını ben de seviyorum...

    "Mehmet Bey, bu şekilde hazırlanmış pek çok blog var. Ancak nedense sizinki çok daha sıcak ve samimi geliyor insana." demişsiniz ya, bunlar ne güzel sözler böyle. Teşekkürler... Sık ziyaret ve yorumlarınız için de ayrıca teşekkürler...

    YanıtlaSil