2 Ocak 2009 Cuma

Bodrum'da Kar Yağdı

Bodrum'a kar yağar mı? 2004 yılının Ocak ayında yağdı. Buradaki fotoğraflar da, o gün kapının önünden çekebildiğim fotoğraflardan bir kaçı. Bu kadar (tahminimce 20 cm civarındaydı) karın içinde tekerlekli sandalye ile hareket edilemeyeceğinden, kapının önünden ancak bunları çekebilmiştim. Hem o zaman digital fotoğraf makinam yoktu daha. Eğer olsaydı ve bir de şimdiki düşüncem olsaydı çok fazla fotoğraf çekerdim. Şimdiki düşüncem olsaydı diyorum, çünkü o gün ne olduğunu anlayamamıştık tam olarak.



Havanın aydınlanmasından biraz sonraydı, beni uyandırdılar ve "bak kar yağıyor" dediler. Hem de öyle böyle değil, "lapa lapa" yağıyordu. "Keşke biraz yağsa ve yerlere tutsa" dedik. Ve yağmaya devam etti de. 07:30 civarlarında başlayan kar yağışı, saat 10:00' a geldiğinde hala devam ediyordu ve "daha da mı yağacak" demeye başlamıştık. Çünkü doğa buna alışık değildi ve zarar görmeye başlamıştı. Etraftaki ağaçlardan, çam ağaçlarından ve özellikle de zeytin ağaçlarından çatırtı sesleri geliyordu. Zeytin ağacının yaprakları nispeten geniş yüzeyli ve aynı zamanda yapraklarını dökmeyen bir ağaç olduğundan dolayı dallarında oldukça fazla kar birikiyordu ve zeytin ağacının gövdesi yağlı ve gevrek bir yapıya sahip olduğu için, dallar dayanamayıp kırılıyorlardı. Öyleki, dallarının çoğunu kaybeden ağaçlar olmuştu. Ve saat 11:00 oldu hala yağıyordu. 11:30 civarlarında kar yağışı durdu.



Her yer bembeyazdı. Herkes karda oynamıştı ama özellikle çocuklar çok sevinmişti.



Ogün başka neler olmuştu.

Telefon teli biraz kalın olduğundan üzerine kar birikmişti, bir de telin yakınındaki dallar, kar yüküyle iyice aşağıya kadar sarkıp, telefon telini de aşağıya bastırınca telefon direği iyice eğilmiş, neredeyse yıkılacak duruma gelmişti. Telefon teli ve dallardaki karları silkelemişti Erdal. Garajın sundurmasındaki eternitin üzerindeki karları da küremek zorunda kalmıştı. Etrim-Yalıçiftlik üzerinden Bodrum'a giden yol, hem karın yola devirdiği bir çam yüzünden, hem de yoldaki kar yüzünden kapanmıştı. Çok uzun süreli olmasa da, sanırım kapanan başka yollar da olmuştu. Bodrum'da kar yağar mı, yağdı. Bodrum'da kar yüzünden yollar kapanır mı, kapandı. Evet, kar yağdı ve o kar iki güne yakın da yerde kaldı.



Başta da dediğim gibi, keşke çok fazla fotoğraf çekebilseydim de, o güne ait daha fazla doküman olsaydı elimizde. Çünkü bir daha bu kadar kar ne zaman yağar bilinmez. Uzun aralı bazı yıllarda kar serpiştirdiği görülmüştür ama, değil iki gün yerde kalması, yerleri tutmamıştır bile. Bu kadar kar, ben diyeyim 50, siz deyin 100 yılda bir yağar. Haaa, küresel iklim değişikliği bu durumu ne kadar değiştirir, onu da bilemem tabi...

Not : fotoğraflar tarayıcıdan aktarıldı..
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder