21 Mart 2016 Pazartesi

Garova'da Kirişlikler. Latince İsmiyle "Asphodelus aestivus"

Akdeniz iklimi bitki örtüsünün ve dolayısıyla buranın hakim bitkilerden birisi olan, Latincesi "Asphodelus aestivus", bizim buradaki yöresel adıyla "kirişlik" bitkisi. Çayırlarda, otlaklarda, tarla kenarlarında, yol kenarlarında, işlenmeyen tarlalarda ve benzeri daha birçok yerde bol miktarda çıkarlar.

Garova’da Şubat ayı sonları Mart ayı başlarında çiçek açmaya başlayan kirişlikler bir nevi Baharın habercisi gibidir. Her yerde çok yoğun bir şekilde çıkarlar, hatta, bazı yerleri kirişlik tarlası zannedebilirsiniz...

4 yorum:

  1. Çiriş arıcılıkta önemli bitkilerden, bu yıl geçmiş yıllara göre daha soğuktu ve Antalya'da bile çirişler açarken soğuktan yandı ve yeniden çiçeklendiler.
    Kademeli çiçek açması uzun süre çiçekli kalması demektir, benim bildiğim, beyaz harici farklı bir rengi daha vardı. Mersin aydıncıkta kalmıştık, Gülnara çıktıkça çiriş artıyordu.
    Hayırlı günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, çok haklısınız, çiçeklerin üzerinde birçok arı vardır. Katkınız için teşekkürler.
      İyi günler.

      Sil
  2. Merhaba Mehmet Abi,

    Senin kirişlikle ilgili haberini okuyunca benim de çocukluk anılarım canlanıverdi. Kanka yapar oynardık yaşıyla, değirmen yapar döndürürdük kuruyunca. Ben de bir bloğuma göz atayım dedim ve bu konuda iki yazı yazdığımı hatırladım. Hatta birisi de senin yazına atıf yaparak.

    1. http://bodrum-etrim.blogspot.com.tr/2010/08/kirislik-kanka-simdi-de-degirmen-oldu.html

    2. http://bodrum-etrim.blogspot.com.tr/2010/03/kireslik-yada-nam-diger-kanka.html

    Saygıyla, sevgiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Hüseyin, Ganga'yı şimdiki çocuklar bilmez ama bizler çok iyi biliriz. Tabi, kurumuş saplarından değirmen yapıp döndürmeyi de... Bahsettiğin yazıları da hatırlıyorum...
      selam ve sevgiler...

      Sil