31 Ocak 2016 Pazar

Budama Zamanında Tellerde Kalan Kuru Asma Sülükleri

Sarılıcı bir bitki olan asma, bir desteğe tutunmayı sülükleri vasıtasıyla yapar. Dallar sülükleriyle tellere tutunabilirler, ama bazen de tutunamazlar. Ya da zamanında tutunamazlar, bu arada esecek sert rüzgarlar dalların kırılmasına sebep olabilir. Gelişigüzel yönlerde karmaşık bir şekilde büyümeleri de iyi değildir. Tellerin arasında değil de, dışında büyüyen bir dal ise zaten hiç bir yere tutunamayacağından, zamanla salkımların ağırlığıyla aşağıya sarkacaktır. Bütün bunların önüne geçmek için, dallar tellerin arasına alınarak tele bağlanırlar. 

Ne demişler, “kendi işini kendin yapacaksın…” Ne olur ne olmaz, tutunmayı garantiye almak için işte bu şekilde kendileri de bu işi yapıyorlar. Hem de bu kadar sıkı. Bunlar da, budamadan sonra tellerde kalan kuru asma sülükleri. 

7 yorum:

  1. Çok güzel bir fotoğraf .Hayata tutunmak aklıma geldi.Her birimizin tutunma şekli farklı.Var olmak için turunmak zorundayız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, aynen öyle. Bir şekilde tutunmak gerekli. Bu asmanın da yaptığı gibi...

      Sil
  2. Sitenizle yeni tanıştım, çok teşekkürler, yazılar çok güzel, hem bilgilendirici hem de yürek ferahlatıcı.
    Ben de yaklaşık 500 metrekare bahçeme meyve ağaçları ve asmalar ektim. Aslında kuşlar böcekler beslensin arada biz de faydalanalım diye ekiyorum. O yüzden bahçedeki bitki örtüsünü de yok etmek istemiyorum; Seferihisar'da bir tepenin yamacında evimiz, bahçeyi ilaçlamadan ve doğal bitki örtüsünü yok etmeden acaba ağaçlarım ıve asmalarımı besleyebilir miyim? Çok verimli olmaları gerekmiyor, ölmesinler yeterli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogumu beğenmenizden, okurken keyif almanızdan çok mutlu oldum... Tabiki, doğal bitki örtüsünü yok etmeden ağaçlarınızı ve asmalarınızı besleyebilirsiniz. Zaten oradan çok fazla bişey beklemediğinizi de söylüyorsunuz. Normal bakımlarını yapın yeter... Kolay gelsin. Bahçenizde sağlıklı ve mutlu güzel günler geçirmeniz dileğiyle. Selamlar...

      Sil
  3. harika bir fotoğraf. demek ki tabiatta var olan herşey yaradanın verdiği güç ile kendi kendini bir şekilde idare ettiriyor.

    YanıtlaSil
  4. Mehmet bey hoş bi sayfa bende merak için 5_6 kök dikmek istiyorum nerden buluruz aşılarını tesekkur ederim.Huseyin capkin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hüseyin bey, biz fidan üretimi ve satışı yapmıyoruz. Bu işi yapan bir çok asma fidanı üreticisi var, onlardan birisinden rahatlıkla temin edebilirsiniz.

      Sil