21 Ocak 2012 Cumartesi

Budama Zamanı

Asmalar için budama zamanı. Budama; asmalarda büyüme ve gelişme ile verimlilik ve kalitenin dengeli bir şekilde düzenlenerek, bağlardan sağlanan yararın en üst düzeye çıkarılması amacıyla, canlı toprak üstü organları, özellikle bir yaşlı dallar ve sürgünler üzerinde gerçekleştirilen kısaltma, çıkarma ve seyreltme gibi işlemlerdir.

Fotoğraflarla kış budaması için tıklayınız.



Budama işine geçen yıllarda da olduğu gibi yine "baba bağcı" başladı. Her yıl bu zamanlar geldiğinde, sevdiği bir iş olan budamaya başlamak için çok heyecanlı oluyor. Ay takvimine de riayet etmek amacıyla dolunay olmasını bekledi. Bunun yanı sıra geçen hafta içerisinde hava da çok soğuktu, geceleri -6 dereceleri gördük. Don olabileceği ve budanan asmaların da dondan zarar görebileceği için bu soğukların geçmesini de bekledik.



Fotoğraftaki budanmış sıralardan da görüldüğü gibi, budamaya başladık. Bağcılıkta özellikle kış budaması önem taşır. Budamayla; gelişmeye bırakılacak gözlerle, bunlardan oluşacak sürgünlerin, salkımların sayı ve yerleri belirlenir. Terbiye şekli budama ile oluşturulur ve oluşturulan bu terbiye şekli budamayla korunur veya değiştirilir. Asmada budama her yıl mutlaka yapılması gereken önemli kültürel bir işlemdir. Budama zamanı olarak; meyve ağaçlarında genel kural yaprakların dökülmesinden sonraki dönemde kış budamalarının yapılması yönündedir.












Geçen haftaki soğuklarda 12 ton kapasiteli sulama havuzunun üzeri yukarıda soldaki fotoğrafta görüldüğü üzere 1,5 cm kalınlığında buz tutmuştu. Öyleki, bu buzlar öğleden sonra saat 14:00 civarlarında bile hala tam olarak erimemişlerdi. Yukarıda sağdaki fotoğrafta suda yüzen buzlar görülüyor. Hatta, kısa süreli de olsa evdeki çeşmelerden donanlar bile oldu. Biraz üşüdük yani :)

6 yorum:

  1. Mehmet bu -6 derece olayı gerçekten çok ilginç, bunu senle daha önce de konuşmuştuk hatırlarsan, "inversiyon" bazı türkçe kaynaklarda sıcaklık terselmesi diye çevirmişler. Bu kadar düşük gece sıcaklığını henüz İstanbul'da görmedim bu kış. Budama için kolay gelsin.
    Selamlar

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Cevat abi,
    evet, aynen dediğin gibi çok ilginç. Geçenlerde bir haber kanalında alt yazı geçiyordu. "Havalar soğuyacak, hava sıcaklığı Bodrum'da bile 10 dereceye düşecek" diyordu alt yazıda :) Bodrum merkezle burası arasında 3-5 derece arasında fark oluyor.
    Selamlar Cevat abi.

    YanıtlaSil
  3. Çok Güzel Çok Zevkli Bir iş ;)

    YanıtlaSil
  4. Haklısınız, çok güzel ve çok zevkli bir iş :)

    YanıtlaSil
  5. Mehmetciğim iyi akşamlar,
    sanırım bu Google'un bana düşmanlığ var, ya da ille de blog oluşturmam için beni zorlamaya çalışıyor,
    çünkü kaçıncı kez oluyor, yorumumu engelliyor, üstelik de yazdıklarımı yok ediyor. Arada bir iyi zamanına
    rastlarsa bir yorumum geçiyor, sonra gene başlıyor engellemeye.
    Baba Bağcı'ya kolay gelsin, sana selamlarımı sevgilerimi yolluyorum.
    Ben budamayı bitirdim, senin önerilerin doğrultusunda çoğu omcam güzel güzel biçimlendiler, sabırla,
    tablosuna bakan ressam gibi seyrederek çalıştım.
    Seviyoruz bu üzümü vesselam!
    Baba Bağcı'ya kolaylıklar diliyorum,
    Selam ve sevgiler Mehmetciğim.
    Baha

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Baha hocam merhaba,
    Nasılsınız? Umarım herşey yolundadır ve keyfiniz de yerindedir...
    Evet, sanal aleme bazen akıl sır ermiyor, bana da yapıyor aynısını :)
    Budamayı erkenden bitirmişsiniz. Asmaların güzel şekil almalarına çok sevindim. Ve çok da güzel tarif etmişsiniz, "tablosuna bakan ressam gibi..." Hani, bişeyler yetiştirmek güzel, yeşil güzel ama bağ başlı başına ayrı bir güzellik...
    "Kolay gelsin" dileklerinizi Baba Bağcı'ya ileteceğim Baha hocam.
    Tablomuzu güzelleştirmeye devam,
    Seviyoruz üzümü vesselam...
    Selam ve sevgiler...

    YanıtlaSil