27 Haziran 2009 Cumartesi

Kabak Çiçeği Dolması



"Kabak çiçeği gibi açılmak" lafı meşhurdur, bilirsiniz. Ege'nin başka yerlerinde de olmakla birlikte özellikle Bodrum'da "kabak çiçeği dolması" bir başka meşhurdur.

Akşam yemeğinde yaprak sarması ve kabak çiçeği dolmasını görünce hemen fotoğraflarını çekiverdim gitti. Eee, fotoğraflar çekildiyse bloga da konulur, yazısı da yazılır...



Kabak çiçeği çabuk ve çok güzel açılır, güneşi görünce de hiç dayanamaz, hemen yumulur. Biraz sus pus ve utangaç birisi çok kısa zamanda duvarlarını yıkar ve açılıp saçılırsa, "kabak çiçeği gibi açıldı" derler.

Ege yemek kültüründe ot ve sebzeler daha ağırlıktadır. Dolayısıyla başka yerlerdeki gibi, içine kıyma falan koymayız. Kuş üzümü de kullanmıyoruz. Biz şöyle yapıyor(muş)uz : İçine sarımsak, soğan (duruma göre taze ya da kuru), dere otu, nane, maydanoz, domates (ya da salça), tuz (biraz karabiber olabilir) malzemeleri hazırlanır. Ölçü size kalmış:) Ayıklanıp yıkanan pirinçle bu malzeme karıştırılır ve malzeme çiçeklerin içine konulur. Buradaki püf noktası, malzeme çiçeğin içine ağzına kadar doldurulmaz, yaklaşık yarısına kadar konulur ve ağzı yumulur. Pişme esnasında pirinçler şişince çiçeğin geri kalan kısmı da dolar. Tencereye yerleştirilen dolmaların üst seviyesine kadar su konulur. Kısık ateşte pişirilir. Pişmesine yakın üzerine biraz zeytinyağı ilave edilecek ve biraz da zeytinyağıyla pişirilecek(miş) :))))
Bilmem iyi tarif edebildim mi?
.
.

12 yorum:

  1. Afiyet olsun :)
    çok severim, rahmetli anneannem çok sevdiğimizi bilir ve ziyarete gideceğimiz gün sabah erkenden bahçesinden toplar ve bizim için yapardı... çok da güzel olurdu, o da kıyma koymaz ama kuş üzümü koyardı... çok zaman oldu yemeyeli :)

    YanıtlaSil
  2. Suna Teyze bu yemeği Urla bağevinde sabah kahvaltılarında hazırlıyor özenle. Onun kadar güzel sunum yapanı görmedim. Dolmayi pişirdiği tencerenin dibine küçük kabaklardan bir motif tanzim ettikten sonra başlıyor kabak çiçeği dolmalarını dizmeye. O ne diziliş hepsinin sap kısmı içe.Pişirdikten sonra da büyük bir servis tabağına ters çevirerek alıyor bir pasta gibi.

    Kabak çiçeğinin krep hamuruna özenle bulayıp kızartılarak yapılan bir yemeğide yaz kahvaltıları için nefistir. Krep hamuruna bulamadan önce kabak çiçeklerinin içine bir parça maydonozlu peynir koyarak bu lezzet ikiye ,üçe katlanabilir.

    Mutlu,umutlu sağlıklı günler dileklerimle :)

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler Nilambara ...
    Dediğiniz gibi sabah erkenden toplamak gerek, birazcık sıcak görünce hemen yumuluveriyorlar. Ben de hem yaprak sarmasını, hem de kabak çiçeği dolmasını çok seviyorum. Çok sevdiğiniz kabak çiçeği dolmasını en kısa zamanda yemek size de nasip olur inşallah... :)
    Selamlar...

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Nadire hanım,

    Fotoğrafı çektikten sonra benim de aklıma gelmişti aslında. Daha büyük bir tabağın içine 3-4 tane kabak çiçeği dolması yanına da 2 tane yaprak sarması koymak, etrafına şöyle ince şekilde zeytin yağı dolanmak, birkaç yeşillik vs. ile süsleyip öyle fotoğrafını çekmek. Ama kim uğraşacak şimdi bunla dedim. Daha doğrusu durumumdan dolayı bunları kendim yapıvermem kolay değil. Yardım gerekiyor. Herkesin yemek yiyeceği sırada iş çıkarmak istemedim :) Ama sunum önemli...

    Kabak çiçeği kızartması biz de yapıyoruz. Evde herkes sever. Ama ben kendimi tutuyorum ve 2 bilemediniz 3'ten fazla yememeye çalışıyorum :) İçine peynir ve maydonoz ilavesiyle daha güzel olacağını tahmin edebiliyorum. Bizimkilere söyleyeyim :)

    İyi günler, selamlar...

    YanıtlaSil
  5. Rahmetli anneannem yapardı..
    Şahane bir tattır..Kabak çiçeklerini bahçeden beraber toplar ve yapardık.
    Şimdi satan bir yer bulamadığım için anılarda kaldı :(
    Paylaşım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  6. Zeugma,
    Evet, çok güzel bir tat. Dahası, Ege'ye özgü bir tat.
    Yorumlardan anlıyorum ki, biraz da anılara özgü bir tat haline gelmiş :)
    Sizin paylaşımınız için de teşekkürler.
    Selamlar...

    YanıtlaSil
  7. Yazıya zaten içim gitmişti..Bir İstanbullu olarak hiç yemedim kabakçiçeği dolması ama Nadire Hanımın yorumunda ki kızartma şeklini de hiç duymamıştım.En kısa zamanda bu tatları denemeyi kendime görev biliyorum..Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,
    Bir İstanbullu olarak yememiş olmanız normal :) Ama bulunduğunuz yerde kabak çiçeği dolması yapılıyordur. Yöresel yemekler yapan bazı restaurantların yemek listelerinde bulunabilir. Belki de kabak çiçeği dolması yapmayı kendiniz deneyebilirsiniz :) Ama kabak çiçeği kızartması restaurantlarda bulunur mu bilmiyorum, pek sanmıyorum bulunacağını... Size şimdiden afiyet olsun.
    Selamlar...

    YanıtlaSil
  9. Artık Akdenizliyim ama bir İstanbullu olarak demek istemiştim :) Neyse anlamışsınız..
    Sanırım pazarda gördüm,alıp deneyeceğim..

    YanıtlaSil
  10. Evet evet, artık bir Akdenizli olduğunuzu biliyorum. Bulunduğunuz yerden kastım da oydu zaten :)

    YanıtlaSil
  11. Merhaba Mehmet bey. Ancak fırsat bulabildim ve bloğunuza şöyle bir bakayım dedim. Ancak dersimi almamışım. Akşam saati aç karına bu bloğa bakmamak lazım:)

    Nadire Hanım'ın dediği kabak çiçeğinin kızartılması meselesi zaten akmakta olan suların bir şelale edası ile kontrolden çıkmasına yetti. Ne çok özlemişim.

    Bir daha fırsat buluncaya kadar şimdilik kendinize iyi bakın:)

    YanıtlaSil
  12. Bir daha fırsat buluncaya kadar, siz de kendinize iyi bakın Mehmet bey, iyi günler, iyi çalışmalar...

    YanıtlaSil