2 Haziran 2009 Salı

Bodrum'un Ünlüleri Herodotos, Maussollos, Artemisia, Halikarnas Balıkçısı ve Mustafa ve Ben



Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesinin önünde, Herodotos, Artemisia, Kral Maussollos heykelleri, Mustafa ve ben.

Bodrum'un ünlüleri derken, yazın tatile gelmiş televole ünlülerinden bahsetmiyorum tabi :) Bodrum'un tarihi kişilikleri ve gerçek ünlülerinden bahsediyorum. Tarihin babası Herodotos, tarihteki ilk kadın amiral Artemisia ve Halikarnassos satrabı Maussollos.

Maussollos, Karya satraplığının başkentini M.Ö.367’lerde savunması kolay, ticaret ve denizciliğe elverişli bir yer olan Halikarnassos’a taşıyan kişidir. Satrap Maussollos, çevredeki sekiz Leleg şehrinden altısının halkını da Halikarnassos’ta oturmaya zorunlu tutmuştur. Kendisi için yapılmış olan anıtsal mezar Mausselleion, dünyanın yedi harikasından biri olarak gösterilmiş ve adını da ölümsüzleştirmiştir. Çünkü daha sonra yapılan anıtsal mezarlara "mozele" denilmiştir.



Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesinin hemen girişindeki Cevat Şakir Kabaağaçlı (Halikarnas Balıkçısı) heykeli.
.
.

3 yorum:

  1. Demek su altı arkeoloji müzesine yolunuz düştü. Ne güzel. Seneler önce gezmiş hayran kalmıştım. Eminim Mustafa için de harika bir deneyim olmuştur.

    Bu vesile ile sayın oğuz ALPÖZEN'i de saygıyla selamlıyorum. Müzeden ayrılışı pek hoş bir şekilde olmamıştı.

    YanıtlaSil
  2. muzaffer özgen6 Haziran 2009 23:50

    Merhabalar Mehmet arkadaş,bu bodrum müzesinde hiç Knidos'tan
    götürülmüş eser varmı,dikkatinizi
    çektimi?

    YanıtlaSil
  3. Muzaffer hocam, en son gezdiğimden bu yana epeyce bir zaman geçti, belki küçük bazı eserler vardır ama benim dikkatimi çeken yoktu. Zaten çoğunluk eserler su altı batıklarından çıkarılanlar.

    YanıtlaSil