17 Haziran 2009 Çarşamba

Bağ Küllemesi Hastalığı


Hastalığa yakalanmış bir salkımdaki üzüm tanelerinin üzerindeki hastalık etmenleri

Bağ hastalıkları içerisinde "külleme"nin, bağcıların başına dert olan hastalıkların en başında geldiğini düşünüyorum. Mantari bir hastalıktır. Rutubetin yüksek olduğu durumlarda daha da dikkat edilmesi gerekir çünkü yüksek rutubet hastalık için çok uygun ortam oluşturur. Bağda yeşil budamanın iyi yapılması ve dolayısıyla asma dallarının arasının havadar olmasının sağlanması ve aynı zamanda bağın konum itibarıyla da hava sirkülasyonuna açık olması külleme ile mücadelede çok önemlidir.



Yukardaki Cardinale salkımında da olduğu gibi, hastallık kocaman bir salkımı işe yarmaz hale getirebiliyor.


Hastalıklı bir yaprağın alt yüzeyi.

Aşağıdaki BAĞ KÜLLEMESİ bölümü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının yayınlamış olduğu "Bağ Hastalık ve Zararlıları" kitapçığından alınmıştır.

BAĞ KÜLLEMESİ
Uncinula necator (Schw.)
Hastalık belirtileri
- Hastalık asmanın tüm yeşil organlarında görülür. Asma üzerinde beyaz pudramsı bir görünüm ortaya çıkar.
- İlk dönemde hastalık genç yapraklarda güç fark edilir. Genelde yaprakların üst yüzeyinde yağ lekesine benzeyen sarımsı veya parlak lekeler görülür. Yaprak yaşlandıkça parlaklığı gider, kalınlaşır ve gevrekleşerek kenardan içe doğru kıvrılır.
-Sürgünler yeşilken hastalıklı kısımlar siyaha yakın koyu kahverengi renk alarak, kışın bu lekeler kırmızımsı kahverengi renge dönüşmektedir.

- Salkımda ise hastalığa erken yakalanan taneler küçük kalır, irileşebilmiş veya olgunlaşmadan hemen önce yakalanan tanelerin sapı doğrultusunda çatladığı görülür. Genelde taneler %8 şekerleninceye kadar devam eder.


Hastalığın görüldüğü bitkiler
- Asma
Mücadele yöntemleri
Kültürel önlemler
- Bağlarda kısa budama ile çubuk ve tomurcuklarda kışlayan etmenin yoğunluğunun azaltılması, asmanın iç kısımlarına doğru hava dolaşımı ve eşlenmesi sağlanıldığı gibi, kimyasal kontrolün de etkinliği artırılmış olur.
Kimyasal önlemler
- Birinci ilaçlama: Sürgünler 25–30 cm uzunlukta olunca
- İkinci ilaçlama: Çiçek taç yaprakları döküldüğü dönemde,
- Üçüncü ve diğer ilaçlamalar: İkinci ilaçlamadan sonra kullanılan ilacın etki süresi, bölgelerin meteorolojik ve ekolojik koşullarıyla birlikte tanelere ben düşme dönemine kadar ilaçlamalara devam edilmelidir.
- Külleme ilaçlaması ile mildiyö ilaçlaması birlikte yapılacaksa, karışabilirlikleri dikkate alınmalıdır.
- Kükürt uygulamaları için en uygun sıcaklık aralığı 25–30 0C’dir. İlacın etkisi 18 0C’nin altında azalmakta 30 0C’nin üstünde ise asmalara zarar verebilmektedir.
.
.

5 yorum:

  1. külleme hastalığının mikroskop görüntüsünü arıyorum ama bulamıyorum yardımcı olablırmsnz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda benim de bir bilgim yok, herhangi bir dökuman(ım) mevcut değil.

      Sil
  2. teşekkürler bilgiler icin

    YanıtlaSil
  3. Merak ederek uzun zamandır araştırma yaptığım bu konuyu hocam çok güzel bir şekilde ele almışsınız. Bu yazınızdan çok faydalandığımı söylemek istiyorum ve umarım benim gibi bu işi öğrenmek isteyenler için de bu güzel yazınız faydalı olur teşekkürler..

    YanıtlaSil
  4. Kükürt uygulaması ne zaman yapılır ve miktar nasıl ayarlanır sadece birkermi yoksa birden fazla uygulama yapilirmi

    YanıtlaSil