1 Aralık 2008 Pazartesi

Kırma (Çekişte) Zeytin



Çekişte (Kırma) zeytin, zeytinler olgunlaşmaya başladıklarında ilk önce yapılan, çabuk olgunlaşan ve fazla bekletilmeden tüketilen bir zeytindir. Yukarıda acılığı gitmiş ve yeme olgunluğuna gelmiş çekişte zeytinler var.



Kırılmaya hazır zeytinler. Çekişte zeytin çok olgunlaşmış (yani kararmış) zeytinlerden yapılmaz. Zeytinler yeşil olmalıdırlar ya da en fazla yarı kararmış olabilirler.



Zeytinler bu şekilde kırılırlar. Kırmayı herhangi bişeyle yapabilirsiniz. Önemli olan kırılması. Ama işin bir de geleneksel tarafı var. Mesela yukarıdaki taş; deniz kenarından seçilip alınmış, bir tarafı hafif düz diğer tarafları yuvarlak, temiz bir taş ve her yıl kırma işlemi bunla yapılır. Ama başka bir yol daha önerebilirim; evin içinde kırıyorsanız ve zeytinlerin sağa sola kaçmasını, etrafa yağ sıçramasını istemiyorsanız, altı biraz bombeli olan küçük bir şişe (mesela soda şişesi) kullanabilirsiniz. Bombeli kısım zeytinin yeteri kadar kırılmasına olanak vermekle birlikte, kırıldıktan sonra oraya hapsolan zeytin etrafa kaçamaz ve yağ sıçratamaz :)



Kırıldıktan sonra kavanozlara ya da pet damacanalara konulan zeytinin suyunu sık sık değiştirmeye kalır iş. Ne kadar sık değiştirilirse, zeytinin acılığı o kadar çabuk gider ve yeme olgunluğuna gelir. Her ne kadar çekişte fazla bekletilmeden tüketilir ise de, uygun saklama koşullarında (tuzlu suda) uzunca bir süre saklanabilir.
.
.

16 yorum:

  1. Daha dün dayanamayıp aldığım zeytinleri kırdım. Sanki yeteri kadar zeytin yokmuş gibi. Zeytin aşığı olmak da böyle bir şey galiba. Afiyetle yiyiniz.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Tijen hanım, siz de afiyetle yiyiniz.

    YanıtlaSil
  3. İyi bayramlar.

    bodrum zeytinini çok seviyorum.Turgutreis pazarında zeytinlerin önünden ayrılımıyorum:))

    YanıtlaSil
  4. Bizim buralarda zeytinler erken olgunlaşıyor. Bu sabah baktım ki iyice dolgunlaşmışlar, hatta bazıları hafifçe kararmaya başlamış, biraz zeytin topladım. Hemen sizin bloğunuzu açıp kırma zeytin yapımını buldum:) Şimdi iş başına! Teşekkürler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eveet, kırma ya da bizim buraların deyişiyle "çekişte zeytin" yapma zamanı geldi. Benim yazının işinize yaramasına da sevindim. kolay gelsin...

      Sil
  5. Bloğumda linkinizi verdim ve tarifinizi paylaştım. Teşekkürler!
    http://begonvilliev.blogspot.com.tr/2014/09/haydi-krma-zeytin-yapalm.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah güzel bir "çekişte zeytin" iniz olur ve afiyetle yersiniz... :) Selamlar...

      Sil
  6. Tarifinizden ve önerilerinizden yararlanarak yaptığımız kırma zeytin tarifinizi yemek portalimizde paylaştık. http://www.yemekmutfak.com/yemek-tarifleri/1/541/ev-yapimi-kirma-yesil-zeytin Çok aydınlatıcı, son derece yararlı bir yazıydı. Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Ben de sizin yemek portalınızdaki yazınızı okudum. Çok güzel anlatmışsınız çekişte zeytin yapmayı. size de çok teşekkürler... Ayrıca, yemek portalınız da çok güzel, çok başarılı. Tebrikler...

    YanıtlaSil
  8. Çok teşekkürler Mehmet Bey, ben blogunuzu yıllardır takip ederim, çok şey öğrendim sizden...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir Blog yazarı olarak bunu duymak ne güzel şey...

      Sil
  9. Merhabalar, bu zeytinin nasıl yapildigini merak ederdim, babam yapardı ama tarif almamisim. Sizin blogunuz bana yol gösterecek :) merak ettiğim bir konu var ki o da ne kadar zeytine ne kadar su koymamiz gerektiği ve suyu değiştirdiğimiz aralıkta tuz koymadan sade suyla mı degitirmemiz gerektigi. Bilgilendirirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. suyu zeytinlerin üzerini kapatacak şekilde dolduracaksınız. suyunu değiştirdikçe zeytin tatlanacak. En az dört defa değiştirmek lazım. Haftada 2 defa değiştirip ne ölçüde tadlandığını kontrol ederek ilerlersiniz. Bu süreçte zeytine tuz konulmuyor. Zeytin yenilebilecek kadar tatlandığında tuzlanır. Yani tuzlu su yapılır ve üzerine çıkacak şekilde konulur. Kaya tuzu kullanırsanız iyi olur.

      Sil
  10. Merhaba, ben de ilk defa zeytin yapıyorum (Kırma), Zeytin aldığımız pazarcı bize iki güne bir suyunu değiştirin ve tuz atın dedi (Her su değişiminde). Buradaki yorumlar ve sizin açıklamanızı okudum tuz atılmamış. Benim zeytinler ilk iki gün tuzlu suda kaldı dün suyunu değiştirirken tuz atmadım. Ne yapmalıyım, zeytinlerimin boşa gitmesini istemem. Cevabınız için şimdiden teşekkürler. http://bizimmutfakdan.wordpress.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Aysel hanım, biz, ilk başlarda tatlansın, acılığı gitsin diye sık sık suyunu değiştirdiğimiz dönemde, tatlanıncaya kadar tuz koymuyoruz. Çekişteyi yaptıktan ve acılığını giderdikten sonra fazla bekletmeden tüketmeye başlıyoruz biliyorsunuz. Eğer uzun sürede tüketilecekse, ertesi yıla da kalacaksa, tulu suyla bekletiyoruz.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim, çok faydalı oldunuz. Benim zeytinim az zaten (3 kg) sanırım bir iki aya tüketmiş oluruz. Vakit ayırdığınız için tekrar teşekkürler. http://bizimmutfakdan.wordpress.com/

      Sil