8 Eylül 2014 Pazartesi

Ada'dan Uzak Adakarası Üzümleri

Bu yazının başlığı ne olsun diye düşünürken, bu başlık aklıma geldi. "Ada'dan Uzak Adakarası Üzümleri" Burada Ada'dan uzak mıyız, evet, uzağız. En yakınımızdaki ada aşağı yukarı 15-20 km mesafededir. Ama o adalarda da üzüm yetişmiyor, daha doğrusu, yetiştirilmiyor. Benim, Ada'dan uzak derken bahsettiğim ada ise Avşa adası. Epeyce uzaklarda bir ada.

Adakarası : Avşa Adası, Erdek ve Balıkesir yöresinde yetiştirilen bir üzümdür. Özellikle de Avşa adasıyla özdeşleşmiştir. Adını da (muhtemelen) buradan almıştır. Salkımları kanatlı, konik yapıdadır ve salkımdaki tanelerin dizilişi sıktır. Salkım iriliği ortadır. Olgunlaşma zamanı Eylül sonudur. Güzel kırmızı rengi olan, yumuşak ve hoş içimli bir şarap verir. Şarabında % 12 - 13 alkol olur. (Standart Üzüm Çeşitleri Kataloğu - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı)


"Ada'dan Uzak" derken, evet, epeyce uzaktlar ama asla boynu bükük değiller. Ben kendilerine gerekli ihtimamı gösteriyorum... Oldukça da az miktardalar. Zaten Avşa adası ve çevresin haricinde, buraya kadar olan yerlerde başka bir bağda daha olduklarını pek sanmıyorum.

Adakarası çok fazla bilinen bir üzüm çeşidi değil. Ama bilenler biliyor tabi. Ve, ne derler, (benim  de yaptığım gibi) bilenler bilmeyenlere anlatsın... Adakarası, hem yerli bir çeşit olması, hem de burada (yani bu iklimde, malum sıcak) koştura koştura olgunlaşmayıp, biraz yavaştan alması, olgunlaşma zamanının Eylül'ün ilk haftasına kalabiliyor olması açısından benim için ilginç ve üzerinde durulması gereken bir çeşit. 

İşte bunlar da Garova'nın Adakarası üzümleri... 

4 yorum:

  1. Yine herzamanki gibi: güzel poz veren salkimlar insanin içini açiyor... Bu güzel salkimlari koparmaya kiyamiyor insan. Paylastiginiz için tesekkürler, sayenizde hep ögreniyoruz.
    Hülya ve Özgür

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hülya ve Özgür,
      Evet, bu üzümler şahane poz veriyorlar. Ben de kaçırmıyorum tabi. Seviyorum üzüm fotoğrafı çekmeyi :)
      Selam ve sevgiler.

      Sil
  2. Salkımlar o kadar güzel gözüküyor ki içimden bir tane koparmak geçti.Sonra da iyi ki fotoğraf yoksa görüntüyü bozacaktım diye kendime hafiften kızdım.:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bi de, ben o salkımları toptan keserken beni düşünün artık :)

      Sil