5 Haziran 2014 Perşembe

Fırtınada Kırılan Bağ Direkleri

Kış çok yumuşak geçti, pek soğuk olmadı, baharda da havalar oldukça ılıman gitti derken, Haziran'ın ilk haftasında Bodrum'da nerdeyse üşüyeceğiz. Son zamanlarda havalar ya parçalı bulutlu ya da kapalı. Yağmur da var. Ve şiddetli rüzgarımız da davar. Lodos. 

Sonbahardaki şiddetli lodoslara alışığız. Zaten lodosumuz da meşhurdur. Genellikle bağbozumu sonrasındaki şiddetli lodoslarda 3-5 bağ direği kırılır, kış budaması zamanında bu direklerin yenileriyle değiştirilmesi rutin işlerimizden birisi olurdu. 

Ama şimdiye kadar bu zamanlarda hiç direk kırılmamıştı. İlk defa bu yıl, dün esen şiddetli lodosta epeyce direk kırıldı ve yukarıda görüldüğü gibi, asma dalları bir tarafının üzerine devrildiler.     

Kırılan beton direkler ya yenileriyle değiştirilmeyi ya da sağlam ahşap direklerle desteklenmeyi bekliyorlar...  

Beton direklerin kırılmasında her ne kadar şiddetli rüzgar etkili olduysa da, bağ tesis edilirken dışarıdan satın aldığımız direklerin çok dayanıklı olmamalarının da etkisi var. Halbuki bizim kendi yaptığımız (Erdal'ın yaptığı) direklerde bir problem yaşamıyoruz. Ayrıca, direkleri biraz daha sık dikseydik, tellere ve direklere daha az yük binecekti ve bunun da kırılmalara karşı faydası olacaktı.  

6 yorum:

  1. Bağlarınızla ilgili yeni haberlerinizi ve fotoğraflarınızı bekliyoruz Mehmet bey. Sizin blogunuzda haberleriniz olmayınca merak ediyoruz acaba oralar nasıl bağlar nasıl oldu diye. Sanırım bizi kötü alıştırdınız. Habersiz yapamıyoruz. İşinizde çok kolay gelsin. İstanbul'dan sevgiler... İlhan ÖZGÜR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlhan bey, haklısınız, son zamanlarda fotoğrafları, haberleri aksattığımın ben de farkındayım. Bu konuda daha dikkatli olacağım... Selam ve sevgiler...

      Sil
  2. Baglarin bu durumuna üzüldüm... Sanirim iklim degisikligi nedeniyle artik havanin nasil olacagini tahmin edemiyoruz, her an hersey olabiliyor.
    Isviçre den saygilarimiz ile - Hülya ve Özgür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hülya ve Merhaba Özgür,
      Nasılsınız, umarım herşey yolundadır...
      Yılın bu döneminde ilk defa olarak böyle bir durum yaşadık. Şu an itibarıyla herşey yolunda görünüyor. Üzüm salkımları gelişiyorlar. Erkenci olan çeşidin salkımları renklenmeye başladılar.
      Bodrum'dan selam ve sevgiler...

      Sil