14 Ocak 2013 Pazartesi

Bağ Budamaya Başladık

Budama; asmalarda büyüme ve gelişme ile verimlilik ve kalitenin dengeli bir şekilde düzenlenerek, bağlardan sağlanan yararın en üst düzeye çıkarılması amacıyla, canlı toprak üstü organları, özellikle bir yaşlı dallar ve sürgünler üzerinde gerçekleştirilen kısaltma, çıkarma ve seyreltme gibi işlemlerdir. İşte, şimdi bu işlemleri yapmanın zamanı geldi. 

Baba bağcı iş başında. İş başında diyorum ama, o bunu bir iş olarak görmüyor. Çünkü, budamayı çok severek yapıyor...

Fotoğrafta görülen kovanın içindeki kapta "çamaşır suyu-su" karışımı var. Bir asmadan diğerine geçilirken budama makası bu karışıma daldırılarak, budanan asmada herhangi bir hastalık varsa, bunun diğer asmaya taşınması ve bulaşması riski en aza indiriliyor.

Son bir kaç yıldır budamayı mümkün olduğunca Ay takvimine uyarak yapmaya çalışıyoruz. Bugünlerde biraz ara vereceğiz.
   
Hava çok soğuksa ve "don riski" varsa budamaya ara veriyoruz. Çünkü don, bıraktığımız gözlerin bulunduğu çubuklarda donmaya ve zarar görmelerine neden olabilir.

Bağ budama ile ilgili video ve bilgilere bu blogta arama yaparak ulaşabilirsiniz.

5 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Cevat abi. Senin Şirazları da budayacağız...

      Sil
  2. kolay gelsin mehmet abi umarım güzel bir budama mevsimi olur.... baba bağcını birgünde olsa çıraklığını yapmayı çok isterdim bu gerçekleştirmek istediğim bir hayal ben ziraat mühendisiyim kendimi geliştirmeyi çok istiyorum ama bu sadece okuma ve araştırma ile olmuyor deneyimli insanlarında çıraklığını yapmak gerekir umarım birgünlükte olsa sevgili babanıza çıraklık yapmak bana nasip olur deniz yusuf içgil kale ilçe tarım müdürlüğü denizli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Deniz Yusuf. Evet, bir budama dönemine daha geldik. Dediğin çıraklığın için bekleriz..
      iyi günler, selamlar...

      Sil
  3. gelmek için sabırsızlanıyorum sizi telefon ile ararım uygun gördüğünüz bir zamanda gelip baba bağcının çırağı olacağım :))

    YanıtlaSil