7 Ekim 2012 Pazar

Bağın Bekçileri Son Üzümler: Nefer, Neferiye, Neferge, Nifirge, Nifirne, Asker

Bağdaki üzümler toplandıktan, bağbozumu tamamlandıktan sonra, bağda üzüm biter mi? Bitmeez.. Bağın bekçileri, son üzümler vardır çünkü...


Bunlar; dalların uç kısmına yakın yerlerde (sonradan) oluşan sapı uzun ve az sayıda taneden oluşan küçük salkımlardır, daha doğrusu salkımcıklardır. Bu salkımcıktaki taneler genellikle ana salkımdaki tanelerden daha küçük olurlar. Kabukları nispeten daha incedir. Çekirdek sayısı normaldekinden daha fazladır. En son üzümler oldukları için de, yurdun değişik yerlerinde bu durumu ifade edecek isimlerle anılırlar, bilinirler. Asker, Nefer, Neferiye, Neferge, Nifirne, Nifirge olarak adlandırılırlar ve hepsi de aynı şeyi ifade eder.


Nefer, Neferge, Nifir v.b. gibi isimlerle anılan bu son üzümler her zaman küçük salkımlar şeklinde olmazlar, bazıları nerdeyse ana salkım büyüklüğündedirler.


Yukarıdaki ilk iki fotoğraf Shiraz/Syrah 'ların neferleri, onların altındaki son fotoğraf da bir Zinfandel neferi.

2 yorum:

  1. üç şeyi yapmadığıma hayıflanırım. kaptanlık ehliyeti almadığıma, pianoyu yolun başında bıraktığıma ve şarapçılık yapamadığıma. sizi okuyarak o duygunun yanından geçiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serdar bey,
      Kaptanlık ehliyetim olmasını ben de çok isterdim. Askerliğimi denizci olarak yaptım ve dolayısıyla bunu almaya yakındım aslında. Bir müzik aleti çalmayı ben de çok istemiştim. hatta bir hevesle bir bağlama almıştım. Asıl hedef gitardı da, daha sonra ona geçerim diye düşünmüştüm. Ama hiçbirisi olmadı. Siz keşke pianoyu bırakmasaymışsınız. Şarapçılığa gelince, bağ var ve şarap da yapıyorum. Çok da seviyorum ve "iyi ki yapıyorum" diyorum. Ama şarapçılığa (bunu profesyonel yapmak anlamında kullanıyorum) ben de henüz geçemedim. Bildiğim bişey varsa, o da geçmeyi çok istediğim.
      Yanından geçmek demişken, Fethiye, Antalya taraflarına giderken çok yakınlarımızdan geçiyorsunuz, okuyorum blogunuzdan, umarım bir gün uğramaya fırsatınız olur ve tanışırız... selam ve sevgiler...

      Sil