23 Temmuz 2012 Pazartesi

Cardinal Üzümü Zamanı

Cardinal üzümü aynanın karşısına geçmiş, "ayna ayna söyle bana benden daha güzeli, pardon tatlısı var mı" demiş. Desem de, inanmayın. Ama deseydi de şaşırmazdım. Hatta, onun yerinde ben olsam, derdim. Çünkü yiyenler de bilir ki, bu üzüm müthiş bişey... 

Acaba bu üzümü Türkiye'ye ilk olarak kim getirdi. Bunu bilmiyorum ama, yaklaşık 30 yıl önce ilk parsel bağımız kurulduğunda, iyi ki, bu kadar güzel olduğunu bilmeden de olsa bu üzümü de aşılamışız.

Cardinal üzümü E.Synder ve F.Harmon tarafından 1939 yılında Kaliforniya'da Flame Tokay ve Alfonse Lavallee üzümlerinin melezlenmesi sonucu ıslah edilmiş bir çeşit. Ülkemizde Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgelerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Erkenci bir çeşittir.


Bu fotoğraflar da bu yılın Cardinal üzümlerimizden. Bu yıl da aşağı yukarı geçen yılla aynı zamanda Temmuz'un ikinci haftasında olgunlaştılar.

Cardinal üzümünün tanelerinin rengi kırmızı-mor olarak tanımlansa da benim gördüğüm daha çok kırmızı ve kırmızının tonları şeklinde. İyice olgunlaştığında ise, yukarıdaki fotoğrafta da görüldüğü gibi, siyaha yakın koyu kırmızı bir renk alıyor.

7 yorum:

  1. cardinal benim en sevdiğim sofralık üzümdür. ,izmirde kipa satmaya başlamıştı. son 5-6 yıldır, zamanının gelmesini bekliyorum. yemek için en lezztli beyaz; sultaniye, kırmızıda ise cardinal. aromatik süpper birşey.

    YanıtlaSil
  2. Aslı hanım, Cardinal hakkındaki düşüncenize aynen katılıyorum :)

    YanıtlaSil
  3. denizlide yeni bir bag tesisi kurmayı düşünüyorum ögrenmek istediğim cardinal üzüm çeşidinin omca başı verimi yaklaşık nedir bu üzüm en iyi hangi terbiye sistemine uyum saglar ve nasıl bir sistem kurmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ercan bey,
      Cardinal, en iyi kordon terbiye sistemine uyum sağlar. Omca başı verimi asmanın gelişim düzeyine, arazinin durumuna ve en önemlisi sulanıp sulanmama durumuna göre değişir. biz sulama yapmıyoruz, asma başına 9-10 kg civarındadır. Sulama yapıldığında bu rakam çok daha yukarılara, 15 kg seviyelerine, hatta daha yukarılarına bile çıkar.

      Sil
  4. cevabın için tşkler degerlendirecegim benim red globe aşılı bahçem var red globede omca başı 30 ila 40 kiloya çıkoyor tahminim cardinalde çardak sistemi yapılırsa 60 ila 80 arası verir bizim budadıgımız gibi budanırsada 20 ila 30 arası degişir sulanan bir bahçede bizim burada yaptıgımız genelde 3 telli veya iki telli v çubuk ise 4 ila 5 çubuk 8 göz aynısını uygulasam olurmu sizcede

    YanıtlaSil
  5. vural bey açıklaman için tşkler benim burada bir miktar red globe üzüm bahçem var omca başı 30 ila 40 kilo arası verim alıyorum sistemm ise v sistemi yani 4 tel var karşılıklı üst üste ikişer tel budamayı ise alttaki tallara baglanacak şekilde 4 ila 5 çubuk uzunlugu ise 8 göz saglı sollu yatırılıyor aynısını cardinalede uygulasam başarı elde edebilirmiyim tahminim sulanan bir bahçede 25 ila 30 lg alırım diye düşünüyorum çünkü sizin budama resimlerini izledim ortalama 16 göz bırakıyorsunuz biz ise 32 göz ayrıca çok güzel bir site açmışsınız paylaşımlarınızın devamını bekliyorum teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ercan bey, evet, Red Globe oldukça verimli bir çeşit. Cardinal üzümünde de sulama yapıldığında ve iyi bakıldığında iyi verim alınacaktır. Dediğiniz gibi, biz toplam ortalama 16-20 arasında göz bırakıyoruz. Sizde bu sayı iki katı olduğuna göre ve sulama yapılacağına göre ürün de iki katına ve hatta daha bile üstüne çıkacaktır.

      Sil