16 Mart 2012 Cuma

Küpler ve Sümbüller

Nergisler açtılar, geçip gittiler hızlıca. Şimdi sümbül zamanı. Hem kendisi güzel hem de kokusu çok güzel bir çiçek sümbül. İlk sümbüller açalı epeyce oldu aslında. Buraya ancak gelebildiler :)



Bu sümbüller bahçenin bir köşesinde eski küplerle kardeş kardeş duruyorlar. Küpler yıllarca yağ, zeytin, peynir saklamak için kullanıldılar. Daha doğrusu kullanılmışlar, çünkü tarihleri benden çok çok eskidir. Sonraları da bahçenin bir köşesi işte. Neyse ki çiçeklerle yan yanalar...

Sümbülün yetiştirilmesi, mitolojik hikayesi hakkında daha önce yazmıştım. Bakmak isterseniz tıklayınız.

4 yorum:

  1. Güzel bir fotoğraf ve güzel bir anlatım, paylaşım için sağol, ama bir eksiğin var: Duvar dostum duvar! En az küpler ve sümbüller kadar güzeller, üstelik fotoğrafı fotoğraf yapan da onlar. Sen kaçırmazsın aslında böyle güzellikleri, ama sanırım her zaman görmenin verdiği alışkanlık! Ya da, benim, TAŞSIZ köyüm yüzünden duyduğum aşırı hayranlık! Yok yok, bu duvar çok güzel dostum, bir kez de gidip benim gözümle seyret, hatta üşenmezsen detaylar kaydet.
    selam ve sevgiler
    Baha

    YanıtlaSil
  2. Baha hocam, çok haklısınız, o duvar orda "duvar gibi" durmasa bu fotoğraf böyle olur muydu değil mi? Tamam Baha hocam, duvarı ve duvarları sizin için, sizin gözünüzle seyredeceğim. Hatta bana, "etrafımdan değişik duvar fotoğrafları çekmek" gibi güzel de bir fikir verdiniz.
    selam ve sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Küpler ve sümbüller için teşekkürler Mehmet Abi. Ben de küplerin kırılmamış olmamasına dikkatinizi çekmek isterim. Duvar konusuna gelince: Her yöre kendi olanakları doğrultusunda şekilllendiriyor mimarisini. Mesela bir Batı Karadeniz köyünde bahçe çitleri genelde ağaçlardan yapılır. Ama bizim yörede kuru duvar dediğimiz yapılar pekçoktur. Karadenizde odun ne kadar çoksa bizim de tarlalarımızda taşlarımız çoktur. Büyük olanları duvar yapmışsız, küçükleri de tarlaların belli yerlerinde toplamışız eğer uzaklara taşıyamadıysak. Fotoğrafı varsa sende belki bunu da yazabilirsin blokta. Bende fotoğraf yok da... Selamlar...

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Hüseyin, evet bizim buralarda kuru duvar çoktur. Ve bu da çook eskilere dayanır aslında. Buranın ilk yerleşiklerinden olan Lelegler de yapılarını kuru duvar tekniği ile yaparlardı ve bu işte çok ustaydılar.
    Dediğin bu taş toplama ve taş duvarlar konusu da aklımda, yazmayı istiyorum.
    Selamlar...

    YanıtlaSil