27 Haziran 2011 Pazartesi

Beton Bağ Direği

Bağcılıkta telli terbiye sisteminde destek sisteminin ana unsurlarından biri direklerdir. Direk olarak beton, ahşap ya da demir direkler kullanılır. Biz beton direkleri tercih ediyoruz. Bağ tesis aşamasında direklerin bir kısmını dışarıdan almış, bir kısmını da kendimiz yapmıştık. Şimdi kırılan ya da hasar gören direklerin yerine direk ihtiyaç oldukça direkleri kendimiz yapıyoruz.

Biz Beton Direkleri Nasıl Yapıyoruz?


Direkler 2 metre boyunda. İhtiyaç durumuna göre uzunluk artırılabilir. Direklerin içine demir koyuyoruz. Aynen kolon inşa eder gibi. 2 metreden biraz kısa 6 veya 7 numara kalınlığında dört adet demir kesiliyor ve bu demirler yukarıda görüldüğü gibi telle etriyeleniyor. Yukarıdaki fotoğraf büyütülürse tel etriyelerle 7-8 yerden çevrelendiği görülecektir. Direklerin uzunluğu 2 metre, gövdesi 10 cm x 10 cm ebadında. Bu durumda kare şeklinde etriyelenmiş demirlerin bir kenar uzunluğu 10 cm den daha kısa olmalıdır ki demirler betonun içinde kalsın. Bunun için de 7 cm x 7 cm civarında bir ebat uygundur. Daha sonra düz bir yere tahta kalıplar yukarıdaki gibi yerleştiriliyor. Yere naylon sererek üzerine tahtaları 10'ar cm aralıklarla dizmek yeterli. En kenardaki tahtanın sağlam durması sağlanarak, yine yukarıda görüldüğü gibi, 3-4 yerden bütün kalıp tahtaları tahta çıtalarla birbirine çivilenerek sabitleniyor, ki daha sonra beton dökülünce yerlerinden oynamasınlar.


Biraz çakıllı olmasında mahsur olmayan bir kumla beton hazırlanıyor. Ölçü ne dedim Erdal'a, "iki el arabası kuma bir torba çimento" dedi. Bu ölçüden 8 tane direk çıkıyormuş. Kalıpların içine betonu dökünce etriyeli demirlerin kalıbın zemininde değil ortada kalması için, hafifçe yukarı kaldırarak bunu sağlamak gerek. Kalıplara dökülen betonu sıkıştırmak ve üzerini mala ile de düzeltmek gerek. Direğin dikildiği yerde sağlam durması için belli bir bölümünün toprağa gömüleceğini düşünürsek (biz 40-50 cm derinliğinde bir çukura dikiyoruz) toprak seviyesinden hangi yükseklikten ilk sıra tel çekilecekse (bizde bu yükseklik 80 cm dir) orada bir delik bırakmak lazım direklerde. Bunun için de beton dökülürken o noktalara ince bir boru koymak yeterlidir. İlk sıra telin geçeceği bu deliğin daha yukarısına, üst sıra tellerin tutturulacağı V ya da T sistemi demirlerin takılmasını sağlayacak civatalar için de delikler bırakılmalıdır.


4-5 gün sonra yeni direklerin dökülmesinde kalıpları tekrar kullanabilmek için direkler kalıplarından çıkarılır ve kurumaları için yukarıdaki gibi dizilirler.


5 yorum:

  1. Mehmet Hocam,

    Supersiniz. Tamda sizden daha once rica ettigim tarzda bir yazi olmus. Bende kendi direklerimi yaptigim zaman size resimlerini bir yaziyla gonderirim.

    Saygilarimla...

    Dogan Kisacik

    YanıtlaSil
  2. Doğan bey, "yazarım" demiştim, yazdım :) Beğenmenize ve işinize yarayacak olmasına sevindim.
    Kolay gelsin,
    Selamlar.

    YanıtlaSil
  3. Ben bir miktar sipariş verebilirmiyim acaba.? Sevgili Mehmet 15 gündür Etrim'deydik sana çok uğramak istedik ama hiç zaman olmadı denize bile gidemedik. Neyse Temmuz'un ortasından sonra bu yaz artık köydeyiz en kısa zamanda görüşmek dileğiyle.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Cevat abi,
    geldiğinizde görüşmek üzere, selamlar, sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Bu direklerin hepsi kırılır vibrasyon la sıkıştırilmayan direkler daha dikmeden kırılır

    YanıtlaSil