27 Kasım 2010 Cumartesi

Son Keçi Sürüsü



Başlık sanki "Son Mohikan" der gibi oldu. Belki de öyledir. Eskiden koyun sürüleri, keçi sürüleri varmış buralarda, hatta "vardı" da diyebilirim. Çünkü bazılarını hatırlıyorum. Şimdi tek kalan sürü bu. "Herkesin aklı bir olsa keçiye çoban bulunmaz" diye bir söz vardır, bilir misiniz? O hesap yani... Herkesin aklında turizm sektöründe çalışmak olunca, keçiye çoban da, tarlaya saban da bulunmaz. Sonra da ortada ne sürü kalır ne de tarım kalır...



Hava kapalı, biraz da rüzgarlıydı bugün. Rüzgar lodos olduğundan hava soğuk değildi. Ama ne olur ne olmaz ben yanıma ince battaniyemi de almıştım. Üşütüp bir de onunla uğraşmayı istemem. Sonra da Mustafa'yla gezmeye çıktık. Biraz daha, biraz daha derken, biraz biraz uzaklaştık evden. Keçileri de görünce "hadi fotoğraf çekelim" dedik. Fotoğraflar çektik ve sürünün genç bir ferdi ile tanıştık. Bu delikanlının adı Metin'miş. Anasından biraz erken ayrılmak zorunda kalmış. Bu erken ayrılığın karşısındaki dirayetinden dolayı adını Metin koymuşlar. İlerde de bu sürünün tekesi olacakmış :)



Mustafa'cığım olmasa benim böyle gezmem bu kadar kolay olmaz. O hem engebeli yerlerde giderken bana yardım ediyor, üstelik de kendisinden beklemediğim bir güçle :) Hem de fotoğrafları çekiyor. En büyük Mustafa. Mustafa maximum :)

10 yorum:

  1. Mehmet bey, ülkemiz toprakları keçiye çok uygun olmasına rağmen bu hayvandan yeterince faydalanamıyoruz. Dediğiniz doğru artık kimse keçi çobanı olmak istemiyor ama belki ileride ben olabilirim. :-)

    YanıtlaSil
  2. Cevat bey, artık kimse toprakta çalışmak istemiyor... bunun anlaşılabilir ve haklı tarafları da var tabi. Ama yine de bu gidiş iyi bir gidiş değil tabi...

    YanıtlaSil
  3. Mustafacım canım okusun amcasının yanında olsun her daim:)başarılar dilerim mustafaya:)

    keçi tarım, besicilik, toprak , su herşeyi tüketen bir toplumuz ne yazık ki.
    suyu kirletiyoruz, toprağaı erezyonla denize gönderiyoruz, barajlarla akarsu yataklarını kurutuyoruz aman yeni nesilere yazık:))


    keçi çok güzel ve sevimli hayvandır:)ağaçları kemiren keçiii:))

    YanıtlaSil
  4. lavantalimon,
    iyi dileklerinizi Mustafa'ya ileteceğim ve Mustafa adına teşekkür ederim.
    Dünyanın geleceği konusunda maalesef ben de hiç iyimser değilim.
    Çok hızlı tüketerek gidiyoruz.

    YanıtlaSil
  5. mehmet abi gerçekten güzel konulara değiniyorsun. aynı sorun denizli de var hatta geçenlerde denizli koyun keçi birliği başkanı ile görüştüm onlar da en azından 100 çoban ihtiyacımız var diyordu. ama kimse çobanlık yapmak istemiyor. şu aralar keçiciliktede çiftlik sistemi gibi bir sistem başladı şu an bizim ilçede ( denizli kale )3 tane keçi çiftliği var 1 tanede yapım aşamasında. bende bazen çobanlar ile keçi gütmeye gidiyorum bana göre çok eğlenceli ve sağlık açısında çok güzel bir iş. kendine iyi bak mehmet abi saygılar

    YanıtlaSil
  6. Mustafa adamimiz zaten yagmurlarda islamasindan biliyoruz onu:) Metin'le de tanismis olduk cok sekermis. Havalar guzel orada hic kar yagar mi acaba?

    YanıtlaSil
  7. Ozan, Dediğin gibi, güzel bir iş ama devamlı yapan için aynı durum söz konusu olmayabilir, muhtemelen de öyledir. keçi çiftlikleri de güzel fikir...
    selamlar, sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Beste,
    Burda havalar güzel, bugünlerde bol lodoslu. Soğuk yok. Kar yağdığı zamanlar olur ama çook çok seyrek. En son Ocak 2004'te yağmıştı. Ondan önce hangi yıl yağdı hatırlamıyorum. 2004'te çok yağmıştı. 50-60 yaşındaki insanlar bile öyle kar yağdığını hatırlamıyorlardı. İnanması güç tabi.Çünkü yıllarca kar bile serpiştirmiyor ama bir yıl lapa lapa yağıyor :)
    Neyse, ispatı da burada :)

    http://garova.blogspot.com/2009/01/bodrumda-kar-yad.html

    YanıtlaSil
  9. Mehmetcigim,
    Ne keciye yiyecek agac ne de dolasacak dağ bıraktık.Birde keçi'lerin namı gerilerde kaldı.İnsanoglu inat tada onu geçti.Böyle olunca dışardan alırız keçiyi de olur biter.
    Mustafa ya selamlar
    Ercan

    YanıtlaSil
  10. Gün gelir bizlere de kalmaz bu dünya :)

    Mustafa'ya selamlarını ileteceğim Ercan.
    Teşekkürler, selamlar...

    YanıtlaSil