20 Mart 2010 Cumartesi

Asma Fidanı Dikimi



Daha önceden bize gelen ve toprak altına gömülü olarak beklemiş açık köklü 110R Amerikan asma anaçları.



Fidanlara dikim budaması yapıldı. Fidandaki sürgünlerinden en kuvvetli olan bir veya ikisi seçilerek iki göz üzerinden kesilir. Diğer sürgünler tamamen temizlenir. Dip köklerden yaralı kökler var ise bunlar tamamen kesilir çıkarılır, diğer kökler de 5-6 cm uzunlukta olacak şekilde kısaltılır.





.
Dikim budaması yapılmış olan fidanlar.

.



Arazide ölçüm yapılarak dikim yerleri belirlendi ve derinliği diz boyu, bu da yaklaşık 50 cm kadardır, genişliği de 40 cm civarında olan çukurlar kazıldı. Çukurlardan çıkan üst topraklar bir yana, alt topraklar bir yana yığıldı. Çukurun en altına bir avuç (tek avuçla) 15-15-15 kompoze gübre serpiştirildi.

.


.

Bu gübrenin üstüne 15 cm kadar yükesklikte yanmış çiftlik gübresi ve üst toprak karışımı konuldu. Organik madde içeriği çok yüksek olan bu toprak hem köklerin iyi gelişmesini sağlayacak hem de, en alta konulan kompoze gübrenin köklerle direkt temasını önleyecek.



Yakınımızda olduğu için, biz ağaç altlarından alınmış bir miktar orman toprağı da kullandık. Asmalar çukurun ortasına gelecek şekilde yerleştirilerek dibine bu karışım topraktan atıldı ve daha sonra sıkıştırıldı. En son olarak da biraz can suyu verildi.


Bir çok kaynakta dikim tahtası kullanılması gerektiği yazmakla birlikte, biz şimdiye kadar hiç bir dikimde bunu kullanmadık. Ve bağdaki bütün sıralar da çok muntazam. Bu biraz da tecrübeyle alakalı.


Eğer fidanlar daha erken dikilseydi, olumsuz hava şartlarından korunması için üzeri 5 cm kadar kalınlıkta yumuşak bir toprak tabasıyla örtülecekti. Ancak dikim yaptığımız gün itibarıyla olumsuz hava şartlarını geride bıraktığımızı düşündüğümüzden ve havaların ılık gittiği için, fidanların üstü örtülmedi, uç kısımları açıkta bırakıldı. Eğer bunlar aşılı fidan olsaydı, dik büyümeleri için diplerine bir herek dikilecekti. Ancak bunlar anaç oldukları için herek dikilmedi, herekleri önümüzdeki yıl aşıları yapıldığı zaman dikilecek.

10 yorum:

  1. Şefim, iddialı söylemiyorum ama ben bu asma anaçlarını budarken böle bir iki göz değil baya kuvvetli budamadan aralamıştım. Köklerini de aynı sizin anlattığınız gibi budamıştım. Mantığım toprak üstü uzuvlar ne kadar çsağlıklı ve çok olursa o kadar fotosentez ve sömürü yapar, kökler de o kadar fazla geliir idi. Az öge bırakma k doğru mu toprak üstünde sizce??

    YanıtlaSil
  2. Şefim, doğru düşünüyorsunuz, yeşil aksam ne kadar çok olursa fotosentez de o kadar iyi olur. Ancak, dikim budamasında bırakılan gözlerden çıkan sürgünler oldukça fazla oluyor. Bu konuda bir problem çıkmaz. İleride bu fidanlar filizlenince fotoğraflarını çektiğimde böyle olduğu görülecektir.
    Selamlar...

    YanıtlaSil
  3. Dikim tahtası olmadan ekimini ilk defa duydum.Aslında neden olmasın.

    Bu arada fidanları toprağa ekmek kadar güzel bir duygu olmasa gerek..

    YanıtlaSil
  4. Biz şimdiye kadar hiç dikim tahtası kullanmadık, önemli olan sıraları ne yönden bakılırsa bakılırsa bakılsın doğru bir şekilde oluşturmak değil mi? Bunu dikim tahtası olmadan da kolayca yapabiliyorsanız ne âlâ :)

    Fidanları toprağa dikmek de güzel, onların büyümesini izlemek de güzel...

    YanıtlaSil
  5. Mehmet Hocam, artık yavaş yavaş şaraphane ve mahzen şart olacak gibi görünüyor, emeği geçen herkesin eline sağlık, başta bağcı baba olmak şartıyla.
    Ben de nihayet Çavuş'uma kavuştum, hem fidan bulup diktim, hem de bir iki güne kadar çelikler geliyor.

    YanıtlaSil
  6. Baha hocam,
    Evet, yavaş yavaş şaraphane ve mahzene doğru gidiyor iş :)
    Çavuş üzümü fidanı bulmanıza çok sevindim...
    Selamlar

    YanıtlaSil
  7. 110R asma anacını neden seçtiğinizi ve size göre
    avantajlarını yazabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  8. Sulama yapmadan üzüm yetiştirmeye, kurak ve sıcak iklime uygun. Kuvvetli gelişir.
    http://www.bodrumbaglari.com/mv.php?sayfa=detay&id=44

    YanıtlaSil
  9. Mehmet bey, açık köklü 110R Amerikan asma anaçları alabileceğimiz bir adres var mı. İnternette yaptığım araştırmalarda amerikan asmasına aşılı yazıyor. Amerikan asmalarının satıldığı yere rastlamadım.
    Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  10. Asma anaçlarını buldum, 110R zor köklendiği için fidancılarda yok, Muğla Bodrumdan bir arkadaş yardımcı oldu çelik yolladı. Başka anaçlar temin ettim, bunlar 110R ye eşdeğer kardeş anaç dediler, 1103 Paulsen ve 99Rköklü olarak aldım. Manisada, http://www.alganasmafidani.com/
    Bursada,
    http://www.bursatarim.com.tr/
    Buralardan asma anacı isteyen temin edebilir.
    Hayırlı günler.

    YanıtlaSil