17 Eylül 2009 Perşembe

Bodrum Mavi Dergi (Temmuz-Ağustos) 31. Sayı / Bodrum'un İncir Bahçeleri ve Bodrum'da Bir İncir Dostu; Sema Yılmaz Karasu

Turizm ön plana çıkmadan önce Bodrum’un geçim kaynaklarından biri de tarımdı ve tarımın içindeki önemli ürünlerden birisi de incirdi. O tarihlerde incirin çok büyük bir bölümü, hatta tamamına yakını kuru olarak işlenip ticareti yapılırken, günümüzde ise taze olarak tüketimi çok artmış durumda. Bodrum yöresindeki ailelerin ve Bodrumlu tüccarların çoğunun geçmişinde incir bir şekilde yer almıştır. Kimileri yetiştirmiş, kimileri ticaretini yapmış, kimileri de nakliyatıyla uğraşmıştır.

Not : Bodrum Mavi dergi (Temmuz-Ağustos) 31. sayıdaki "Bodrum'un İncir Bahçeleri ve Bodrum'da Bir İncir Dostu: Sema Yılmaz Karasu" başlıklı yukarıdaki yazının devamını, aşağıdaki dergi sayfalarından okuyabilirsiniz. Bunun için, önce aşağıdaki sayfaların üzerine tıklayarak yüksek çözünürlükte açmalısınız daha sonra sayfaları bilgisayarınıza kaydetmeli ve okumak için biraz büyütmelisiniz.







4 yorum:

  1. ben de 2 hafta evvel, 2 sepet kara incir toplamıştım. incir bambaşka bir meyve gerçekten. bir kısmını da reçel yaptı anneannemler :)

    taş fırındaki bir tepsi incir ne olmakta acaba ?

    YanıtlaSil
  2. Biz incirin değerini biraz unutmuşuz maalesef, ama incir çok önemli bir neyve...

    Taş fırındaki bir tepsi incir de "kavruk incir" oluyor. Daha önce yazmıştım bunu bloga. İncir etiketleri içinde var, oradan bakabilirsiniz.

    Selamlar...

    YanıtlaSil
  3. Ah Bodrum incirleri! Mevsimin ilk incirleri PTT'nin karşı aralığında satılırdı. Pahalı olurdu ilk günler. Yalanır yalanır paraya kıyamazdım. Sonra yavaş yavaş ucuzlardı, artık bol bol yeme zamanı. (İncirin her hali güzel ya, Elif ananın elinden susamlı, bademli, kavruk hali de bir başka güzel olur)

    YanıtlaSil
  4. Garajdan PTT'nni karşı aralığına kadar olan yol boyunca başka incir satanlar da olurdu Tijen hanım. Gün geçtikçe oralarda incir satanlar da kalmıyor artık.

    İncir mevsimi ne zaman geldi de geçti anlayamadım. İncir ilk çıksın diye çok bekleriz, ilk inciri arar arar buluruz. Tabi bizden önce kuşlar bulmuş ve yarısını yemiş olurlar :) Sonra incir bollaşır, biz de pek yemez oluruz. Ne zaman ki bitmesi yaklaşır, yine incir armaya başlarız ağaçlarda:)

    İncirin her hali güzel bence de... Tazesi bir başka güzel, kurusu bir başka güzel...

    YanıtlaSil