tag:blogger.com,1999:blog-2493844843885235935.post3717794228213453549..comments2024-03-21T11:29:56.465+03:00Comments on Garova Bağları Günlüğü: Tilkişen (Yabani Kuşkonmaz) ve Acı OtMehmet Vuranhttp://www.blogger.com/profile/05083527803190482359noreply@blogger.comBlogger41125tag:blogger.com,1999:blog-2493844843885235935.post-84007850677534373782020-03-22T14:47:01.829+03:002020-03-22T14:47:01.829+03:00çok fazla pişirirsen acılaşır, bir de pişirdiğin ...çok fazla pişirirsen acılaşır, bir de pişirdiğin kap kapaksız olacak kapaklı olunca buhar yapar yine acı olur ,afiyet olsunAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05167219389221315427noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2493844843885235935.post-86241105450153514552019-06-15T16:51:21.502+03:002019-06-15T16:51:21.502+03:00Selamünaleyküm bana bu acıot denen cinsinden lazım...Selamünaleyküm bana bu acıot denen cinsinden lazım, nodül tümör yokedermiş, yardımcı olursanız çok sevinirim parası neyse veririm, 05343942656 nodan ulaşabilirsiniz ibrahimhttps://www.blogger.com/profile/12128216799000921291noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2493844843885235935.post-29459317179525841012016-03-26T00:09:53.892+02:002016-03-26T00:09:53.892+02:00Tilkişenle tanışmanız, Ege'ye özgü, güzel bir ...Tilkişenle tanışmanız, Ege'ye özgü, güzel bir tanışıklık olmuş... Afiyet olsun...Mehmet Vuranhttps://www.blogger.com/profile/05083527803190482359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2493844843885235935.post-20141489915925282822016-03-24T22:06:24.755+02:002016-03-24T22:06:24.755+02:00Bizim ege yöresinde çok bulunması na rağmen ben ye...Bizim ege yöresinde çok bulunması na rağmen ben yeni toplayıp yeni pişirmeye başladım çok kariştirmaz ve hafif haşlarsan güzel oluyor görsel medyadan ne kadar yararlı ot olduğunu öğrendim.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05722256478046027136noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2493844843885235935.post-62990475967675093732015-04-27T21:08:21.227+03:002015-04-27T21:08:21.227+03:00Herkese merhaba,
İzmirde doğup büyüdüm ama ailem K...Herkese merhaba,<br />İzmirde doğup büyüdüm ama ailem Karaova'lı aslen. Küçükken memlekete gittiğimizde yumurtalı kavurmasını ya da sac maşa üzerinde ocakta közlemesine bayılırdım. <br />Geçen gün Ayvacık(Çanakkale) Pazarı'nda gördüm, 3 demet aldım İstanbula kadar getirdim. Pazarda tilkişen görünce nasıl mutlu oldum anlatamam. <br />Benim sorunum tilkişen sarmaşık gibi otları İstanbulda bulamamak. Örneğin Zeyrinburnu pazarına her hafta çıkarım ama oraya hiç yöresel ot gelmiyor. İstanbul'da bu otlara hiç rastlayan oldu mu Allah aşkına?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2493844843885235935.post-22639357678319179142015-04-08T16:47:53.988+03:002015-04-08T16:47:53.988+03:00Manisa civarında iki türü bulunur. Yapraksız olanı...Manisa civarında iki türü bulunur. Yapraksız olanına "Isparanga" yapraklı olanına "sarmaşık" diyoruz. <br /><br />Mevsim ısısına göre Mart sonu ve Nisan başında yetişir. Bu sene hava soğuk olduğundan Nisan ayında çarşı-pazarda görülebildi. Önce demeti 4 TL iken sonra zor bela demeti 2,5 TL olur. Aşağısı kurtarmaz. Dikenlerin arasından toplaması gayet zahmetlidir. Gençken dağda bayırda çok topladım. Artık şimdi yaş ilerledi, hazıra konuyoruz. <br /><br />Üniversiteye İstanbula gittiğimde ev arkadaşı bir Urfalı çok merak etmişti. Bir lokma ağzına atar atmaz püskürdü. İlk defa yiyenlere tuhaf gelse de onu gel bize sor. <br /><br />Her sene çıkışını heyecanla bekliyoruz. 20 gün, en fazla 1 ay sonra havaların iyice ısınmasıyla ortadan kaybolur. Son vakitlerde iyice yapraklanır ve kartlaşır. Tohumları çıkar. <br /><br />Gelelim biz nasıl pişiriyoruz? Bir çok pişirme yöntemine bakıyorum ve şaşırıyorum. Biz sadece yumurtalı kavurma biçimini bilir ve severiz. Diğerlerini yapmadık. O yüzden belki öyle yapsak onları da sevebiliriz. <br /><br />Çocukken ilk yaptığım sarmaşık yemekleri acı mı acı oluyordu. Sonra giderek tecrübe ile nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğrendim. En büyük sır kısık ateşte pişecek... Harlı ateş sarmaşığı yakar ve acılaştırır. Hafif ateş olacak. Dibine az sıvı yağ yanında margarin koyuyorum. Böylece yağın sıcaklığı hızla yükselmiyor. Sarmaşık yavaş yavaş pişmeli ve suyunu bırakmalıdır. <br /><br />Başta anlatmadım. Şimdi söyleyeyim. Sarmaşıkları el yordamıyla sert ucundan yoklayıp çıt diye kırıldığı noktadan başlayıp ayıklarız. En ucundaki yumuşak filiz kısmını ayrı bir kaba alırız. Önce nisbeten sert olan kısmı tencereye konur. Rengi değişince yani azcık pişer hale gelince üzerine en taze sürgünler konur. Bir kaç dakika sonra hepsi pişmiş olur. Üzerine duruma göre 3-4-5 yumurta kırılır. Bir iki dakikada öyle pişer. Biraz karıştırırız. Tuzu pişmeye yakın atılır. <br /><br />her sene beş altı defa yeriz. Sonra gelecek seneye kadar bekleriz.<br />.https://www.blogger.com/profile/01043492793485413294noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2493844843885235935.post-34718320454455752572014-04-25T11:57:42.656+03:002014-04-25T11:57:42.656+03:00Merhaba Kenan bey, böylelikle sizin oralarda da ye...Merhaba Kenan bey, böylelikle sizin oralarda da yetiştiğini ve bir ilginç ismini daha öğrenmiş olduk... teşekkürler. selamlar.Mehmet Vuranhttps://www.blogger.com/profile/05083527803190482359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2493844843885235935.post-36164601189936858222014-04-25T07:37:11.933+03:002014-04-25T07:37:11.933+03:00Merhaba mehmet bey çorum alaca
Dan selamlar bizim ...Merhaba mehmet bey çorum alaca<br />Dan selamlar bizim burada cok degişik isimler var bizim koyde ve cevre koylerimizde zeyneplik derler bu tilkiye selamlar kenanAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2493844843885235935.post-46044346267954175932013-10-26T12:01:36.848+03:002013-10-26T12:01:36.848+03:00Burada yeni yeni çıkmaya başlıyorlar. Henüz yemedi...Burada yeni yeni çıkmaya başlıyorlar. Henüz yemedik. Bizim buralarda en basit pişirme yöntemi olan yumurtayla kavrularak yeniliyor. Başka pişirme yöntemini ben de bilmiyorum. Ama kıymalı pişirilince güzel olabileceğini düşünüyorum. Aslında ben de değişik değişik denemeler yapmayı isterdim :) Mehmet Vuranhttps://www.blogger.com/profile/05083527803190482359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2493844843885235935.post-73375776430527740932013-10-25T11:12:59.439+03:002013-10-25T11:12:59.439+03:00Az önce bende pazardan aldım daha önce yumurtalı k...Az önce bende pazardan aldım daha önce yumurtalı kavurmasını yapmıştım daha farklı bir tat arıyorum ama ne yapsam bilemedim kıymalıda yapılıyormuş sanırım sizin bilginiz var mı ?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2493844843885235935.post-50318419317321675492013-10-16T23:38:08.830+03:002013-10-16T23:38:08.830+03:00Biz Giritliler bu ota Vrulis deriz. Vrules dendigi...Biz Giritliler bu ota Vrulis deriz. Vrules dendigi de olur. Ben Turkcesini bilmiyordum; sizlerden ogrendim. Biz de yumurta kırarak pisiriyoruz. Ancak cok acı diyenler haşlayıp suyunu doktukten sonra pişirebilirler. Alışkın değilseniz tadı zorlar biraz. Istanbul'da bulamıyorum ama Datça, Çanakkale ve Ayvalık pazarlarında bolca bulunuyor. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2493844843885235935.post-14950357510715432492013-02-14T15:08:55.821+02:002013-02-14T15:08:55.821+02:00Merhaba Adsız,
Ben Egeli değilim, yeşillik sevdiğ...Merhaba Adsız,<br /><br />Ben Egeli değilim, yeşillik sevdiğim için internette dolaşırken buraya denk geldim. Her yazılanı okudum ve bu sayfadaki muhabbeti çok sevdim; hatta bayıldım! Hele sizin uslubunuz o kadar sıcak, o kadar sevimli ki imrendim doğrusu. Egeli olmuş olmayı istedim...<br /><br />Selamlar,<br />FatmaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2493844843885235935.post-29352074213651453152011-05-02T12:08:34.236+03:002011-05-02T12:08:34.236+03:00Ben yatağanda Bol toplardım.. Şimdi istanbulda otu...Ben yatağanda Bol toplardım.. Şimdi istanbulda oturuyorum : mayısta istanbulda bol oluyor. ama kise bilmiyor. Ve burda daha çok oluyor. Ama istanbullular marketten 49 tl ye kuş konmaz alıp nasıl yapıldığınıda bilmiyorlar....şerefnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2493844843885235935.post-9268130049975619152010-12-21T11:16:58.670+02:002010-12-21T11:16:58.670+02:00Merhaba Nazillili arkadaş,
"başınızı ağrttys...Merhaba Nazillili arkadaş, <br />"başınızı ağrttysam affola" demişsiniz ama, başımızı ağrıttığınız falan yok :) Tarifler ve güzel bilgiler için teşekkürler. Yaşasın Ege ve otlarımız... :))Mehmet Vuranhttps://www.blogger.com/profile/05083527803190482359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2493844843885235935.post-5440842687197700652010-12-21T03:46:58.664+02:002010-12-21T03:46:58.664+02:00mrb bende nazillili olarak izninizle bikaç bşy pay...mrb bende nazillili olarak izninizle bikaç bşy paylaşmak istedm sizlerle bizmde orda acı ot tatlı ot karıştırılarak pisirilir içine azck şeker de konurmutlaka tahta kaşıkla çok çevrmeden pişirilir.ayıklarken çıt sesini duymak önemlidir yoksa yerken çok sert gelr ağzmza en son yumurta kırılır mmm çokta güzel olur ayrca çok yararlıdır bütün idrar yolundaki iltihabı pisliği attrr.sonra bi de arapsaçımız vardr ekşili ekşili pek bi güzel olur o da mide rahatlatıcı ve gaz gidericidir.öle dereotuna benzedine bakmayn düdüklüde bile 30dkda pişer,sonra dalganımız vardır yani ısırgan batar fln ama batması bilem şifadır eskiden romatizmalıları dalganların olduğu yerlere atarlarmış ki batsn.ben dalganı limonlu tuzlu öle sek yiyiyom ya da ot kavurmalarında ve böreklerde bi güzel tat veryo ki nimet.sonra enginar ama büyük sehrlerdeki gbi sadece tabak şeklndeki olandan değil bz onu bi alrz boyum kdr zaten o böle fitilli gibi uzun sapları vardır azck üsnü kazrz sonra keserz yapraları vardr bi de lokum gbi yerleri vardr hepsni tencerede pişirirz hiç telef etmeyz biz egeliler otları herbşyn yemeğni yapyz snra diolar nazillililer türkiyede en uzun yaşayanlar bu kdr doğayla iç içe yaşarsan doğann bütün nimetlernden faydalanrsan hiç doğa seni geri çevrr mi? herkese selam ederm sağlıklı günler dilerm başınızı ağrttysam affola.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2493844843885235935.post-45300443242832426582010-06-30T10:24:03.108+03:002010-06-30T10:24:03.108+03:00Yaşar bey,
verdiğiniz bilgi için teşekkürler...Yaşar bey,<br />verdiğiniz bilgi için teşekkürler...Mehmet Vuranhttps://www.blogger.com/profile/05083527803190482359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2493844843885235935.post-51982511020802159492010-06-30T08:39:05.277+03:002010-06-30T08:39:05.277+03:00Gerçi şimdi Hazirana geldik ,sarmaşık ve kedirgen(...Gerçi şimdi Hazirana geldik ,sarmaşık ve kedirgen(yabani kuşkonmaz)zamanı değil ama ilerde bazı meraklı arkadaşlara lazım olur diye yemeğin acılaşmaması için Aydın'lıların sarmaşığı pırasa ile kavurduklarını ve tahta kaşık kullanarak hemen hemen hiç karıştırmadıklarını belirteyim,ne kadar karıştırırsan o kadar acılaşıyor çünkü. Yaşar UğurAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2493844843885235935.post-39203275874036876232010-03-24T12:52:44.439+02:002010-03-24T12:52:44.439+02:00Gülhan,
İzmirli olanlar da mutlaka bileceklerdir ...Gülhan, <br />İzmirli olanlar da mutlaka bileceklerdir Tilkişeni, tıpkı babanızın bildiği gibi :) Doğal ve oldukça da lezzetli... Tilkişen ve acı ot farklı şeyler. Ama birbirine yakınlar. Sanırım sizin haşlayarak pişirdiğiniz acı ottur. Diffirizdekiler de şimddiden afiyet olsun.<br />Selamlar, iyi günler...Mehmet Vuranhttps://www.blogger.com/profile/05083527803190482359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2493844843885235935.post-81600626150028452342010-03-23T11:44:48.262+02:002010-03-23T11:44:48.262+02:00Merhaba Tilkişen otunu babam İzmir Ödemişli onlar...Merhaba Tilkişen otunu babam İzmir Ödemişli onların orada bu ota Bıcık diyorlarmış İstanbul da Tayakadın Ormanında her bahar gider toplarız ilk seferinde babamın bu otları direk yıkayıp kavurarak yumurta ile pişirmişti bayaa acı geldi ama sonra haşlayarak pişirmayi denedik çok harika oldu bizde artık alıştık hersene 15 pişirimlik toplar difrize atarız :)) herkese iyi günlerUnknownhttps://www.blogger.com/profile/09717767242541384383noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2493844843885235935.post-74723137350935564062009-06-03T09:56:28.696+03:002009-06-03T09:56:28.696+03:00Tilkişen'in Fethiye'de ki adı Dilkemen, be...Tilkişen'in Fethiye'de ki adı Dilkemen, ben de burada tanıdım ve yedim.Gerçekten güzel bir tadı var.Arapsaçından hoşlandığımı söyleyemeyeceğim...Asortik Krephttps://www.blogger.com/profile/07453145536306507954noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2493844843885235935.post-53746548255631045662009-03-12T17:27:00.000+02:002009-03-12T17:27:00.000+02:00Muzaffer hocam aynı şeyden bahsediyormuşuz. Bunlar...Muzaffer hocam aynı şeyden bahsediyormuşuz. Bunlar bizim burada da var ve biz "sılcan" deriz. Böğürtlen değil ama o familyadan. Ormanlık yerlerde ve tarla sınırlarında olurlar. Baharda sılcanların filizleri çıkar ve bunlar toplanılarak yenilebilir. fotoğraf için teşekkürler.Mehmet Vuranhttps://www.blogger.com/profile/05083527803190482359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2493844843885235935.post-5166461568570098772009-03-12T14:55:00.000+02:002009-03-12T14:55:00.000+02:00Arkadaşlar da merak edince bu sabahsarmaşıklara ba...Arkadaşlar da merak edince bu sabah<BR/>sarmaşıklara baktım yeni yeni filizler var,evin 5 m ilersinde zaten.Fotoğraflarını gönderdim.<BR/>SELAMLAR.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2493844843885235935.post-68205806776713311942009-03-12T10:50:00.000+02:002009-03-12T10:50:00.000+02:00Bollaştığında bira ara böğürtlen (sılcan) filizler...Bollaştığında bira ara böğürtlen (sılcan) filizlerinin de fotoğraflarını çekerim. <BR/><BR/>Bizim arka bahçede biraz arapsaçı var. Bodrum yarımadasında epeyce çok seviliyor(muş) ama bizim için o kadar muteber değil :)Mehmet Vuranhttps://www.blogger.com/profile/05083527803190482359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2493844843885235935.post-6523601561652841392009-03-12T09:21:00.000+02:002009-03-12T09:21:00.000+02:00Böğürtlenin filizi demek yeniyor?... Bunu hiç duym...Böğürtlenin filizi demek yeniyor?... Bunu hiç duymamıştım. <BR/><BR/>Muzaffer Bey'in fotoraflarını merakla bekliyor olacağım. Böğürtlenin filizleri olmasa bile yeni bir çeşit daha girecek literatürümüze. <BR/><BR/>Mehmet Bey, arapsaçından hiç bahsetmedik. Bağ ile ilgili fotoğraflarınızın birinde bağların arasında görünüyorlardı. Siz yemezmisiniz?Apartman Balıkçısıhttps://www.blogger.com/profile/02599862776567220315noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2493844843885235935.post-4831460113484330852009-03-12T01:41:00.000+02:002009-03-12T01:41:00.000+02:00Muzaffer hocam, bizim de burda böğürtlenlerin (sıl...Muzaffer hocam, bizim de burda böğürtlenlerin (sılcan) ucunda kalın kırmızı renkte bir filiz olur. bunlar ağaçlara da sarılıcıdırlar. Zaman zaman bizim de topladığımız olur. Evinizin çevresindeki bahsettiğiniz sarmaşık o mu acaba? fotoğraflarını karşılaştırırız.Mehmet Vuranhttps://www.blogger.com/profile/05083527803190482359noreply@blogger.com